Saturday, May 7, 2011

Nabil pelopori makanan Jepun halal


CALIFORNIA ROLL


MAKANAN Jepun kini semakin menambat hati masyarakat di negara ini. Ia diminati memandangkan dikategorikan sebagai makanan sihat kerana bahannya dihasilkan daripada makanan laut.

Bagaimanapun dalam keseronokan mencuba makanan Jepun, umat Islam tidak boleh mengenepikan begitu sahaja faktor halal haram bahan-bahan yang digunakan.

Umat Islam perlu berhati-hati kerana penggunaan sake dan mirin yang mengandungi alkohol adalah bahan utama dalam setiap makanan Jepun.

Sake ialah sejenis alkohol yang dihasilkan daripada proses penapaian beras. Mirin pula adalah alkohol yang dicampurkan dengan bahan manis yang juga dilabelkan sebagai alcohol bean.

Kedua-duanya digunakan antara 70 hingga 80 peratus dalam makanan Jepun.

Berikutan itu, atas kesedaran ini anak muda yang berasal dari Alor Setar, Kedah, Chef Nabil atau nama sebenarnya Mohd. Nabil Md. Salleh, 27, mengambil inisiatif untuk menyediakan makanan Jepun yang halal.

Malah Nabil turut sedia berkongsi dengan sesiapa sahaja di kalangan rakyat Malaysia supaya dapat menyediakan makanan Jepun yang halal.

"Sesiapa sahaja akan dianggap 'biadap' oleh masyarakat Jepun jika mengubah suai makanan mereka. Tetapi usaha untuk menyediakan makanan halal memang menjadi tanggungjawab setiap umat Islam,'' katanya.

Jelas anak muda itu, sebenarnya bahan tidak halal itu walaupun dikatakan sebagai penyedap utama makanan Jepun tetapi jika diabaikan masih tidak menjejaskan rasanya.

''Penggunaan arak dan cuka tidak halal itu masih boleh ditukarkan dengan bahan lain sekali gus menjadikan makanan Jepun yang dihasilkan tetap mempunyai rasa enak dan dimakan tanpa was-was,'' katanya.

Nabil sebenarnya mempunyai pengalaman menyediakan lebih 30 jenis masakan Jepun termasuk maki sushi, temaki, nigiri sushi dan soba.

Nabil berkelulusan diploma dalam bidang masakan di salah sebuah insitusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini berkata, sikap orang Jepun yang terkenal dengan adat resam yang tinggi turut dibawa kepada penyediaan makanan.

''Sebagai contohnya pembuatan sushi memerlukan tumpuan yang tinggi di mana cara mengepal nasi juga mempunyai teknik yang betul,'' katanya.

Jelas Nabil, dia sendiri mengambil masa selama tiga tahun untuk benar-benar mahir dalam masakan Jepun.

Bagaimanapun katanya, kelas yang bakal diadakan itu bukan sahaja pesertanya boleh menyediakan makanan Jepun malah sudah layak untuk membuka perniagaan sendiri.

''Sekurang-kurangnya ini akan dapat memberi peluang kepada masyarakat menikmati makanan Jepun halal,'' katanya.

Jelasnya, antara kursus masakan Jepun Tahap 1 yang paling utama iaitu mengajar cara memasak nasi sushi.

''Jenis masakan yang akan diajar termasuk nigiri sushi (kani maki sushi, ebi sushi dan inari), gunkan sushi inari (kani mayo inari dan inari boat tuna), gunkan seaweed (kani mayo seaweed dan tuna mayo seaweed), maki sushi (kappa maki, kani kama maki dan tamango maki) dan temaki (tuna mayo temaki dan California temaki),'' katanya.

Beliau berkata, kelas masakan Jepun Tahap 1 akan diadakan di Akademi Chef Gallery, No: 6, Rembau House, Lorong Maarof, Bangsar Park, Kuala Lumpur.

Katanya, Akademi Chef Gallery adalah milik Chef Datuk Ismail Ahmad dan Datuk Sheikh Muzaffar Shukor yang mengusahakan Restoran Rebung.

Katanya, kursus pertama masakan Jepun itu akan diadakan pada 21 Mei, 28 Mei dan 4 Jun 2011 yang hanya menggenakan bayaran RM550 setiap seorang (makan, minum serta bahan mentah disediakan).Sesiapa yang berminat boleh hantar Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) ke nombor 017-4670595 atau email admin@chefnabil.com dan melayari www.chefnabil.com untuk keterangan lanjut.

Katanya, peserta perlu membayar RM100 sebagai wang pendahuluan dan baki boleh dibuat semasa hari pendaftaran.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: