Sunday, June 6, 2010

Pesta Masakan Tonjol 137 Makanan Tradisional Melaka

Datin Wira Faridah Jaafar (tiga, kiri), isteri kepada Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka Datuk Wira Omar Kaseh memotong kek sebagai simbolik merasmikan Pesta Masakan Warisan Melaka 2010 di Melaka, hari ini. Pesta bertemakan Majlis Harijadi Masyarakat Melaka itu menonjolkan 137 jenis masakan tradisional masyarakat Melayu, Cina, India, Baba Nyonya, Chetti, Portugis, Orang Asli dan Sikh berlangsung selama tiga hari bermula semalam.

MELAKA: Pesta Masakan Warisan Melaka 2010 yang bermula semalam, menonjolkan sebanyak 137 jenis makanan tradisional masyarakat berbilang kaum di negeri ini.

Pesta tiga hari yang diadakan di Jalan Kota Bandar Hilir di sini, bertemakan Majlis Harijadi Masyarakat Melaka dan memaparkan masakan tradisional kaum Melayu, Cina, India, Baba Nyonya, Chetti, Portugis, Orang Asli dan Sikh.

Antaranya ialah Apam Labu dan Pulut Kukus (Melayu), Loh Mee, Sup Kacang Merah (Cina), Jilebi, Athirasam (India), Gading Galoh, Abok-Abok (Baba Nyonya), Sayur Manis Goreng Kelapa, Taibak (Chetti), Semur Baker, Agar-Agar Cermin (Portugis), Bingka Jagung, Kari Ayam Dalam Buluh (Orang Asli), Jelabi dan Barbhi (Sikh).

Pesta keenam anjuran Perbadanan Muzium Melaka (Perzim) dengan kerjasama Tourism Malaysia itu dirasmikan isteri Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Datin Faridah Jaafar hari ini.

Selain itu, pesta tersebut turut dimeriahkan dengan demonstrasi masakan, persembahan kesenian, pertandingan menghias kek, pertandingan teka berat kek serta buah-buahan dan pertandingan mewarna.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: