Wednesday, June 9, 2010

Elak membazir selepas majlis

GAYA rekaan gubahan sentiasa bertukar mengikut peredaran semasa.

pix_middle



Dahulu, coklat atau gula-gula hanya digubah membentuk sesuatu atau disusun mengikut kreativiti. Tetapi kini gubahan semakin segar dan bersifat universal iaitu boleh digunakan sebagai hiasan meja selepas manisan diasingkan daripada tempatnya.

Menurut pembuat gubahan, Rustam Abd Majid, jika dahulu penggunaan bunga plastik dengan gubahan berdasarkan bentuk tertentu menjadi pilihan mempelai, kini gaya moden dengan penggunaan bunga segar semakin mendapat perhatian.

"Kebanyakan pelanggan memilih bunga segar iaitu mawar sebagai pilihan. Warna pula merujuk kepada tema majlis perkahwinan mereka," katanya.

Apa yang menarik, setiap gubahan mempunyai motif tersendiri misalnya gubahan coklat, sirih junjung, pakaian atau perhiasan mesti menggunakan bunga segar sebagai bahan utama. Selepas selesai majlis, gubahan boleh digunakan sebagai hiasan meja atau bilik tidur.

"Gaya terkini tidak mengkhusus kepada gubahan sahaja, tetapi secara menyeluruh gubahan lebih versatil dan digunakan untuk hiasan yang lain.

"Jadi, ia tidak membazir dan terbuang begitu sahaja," katanya.

Untuk gubahan coklat, Rustam menggunakan rona merah dan hitam. Penggunaan bekas gubahan lebih moden dengan bekas bunga berkaki serta tidak lagi menggunakan alas dulang sebaliknya penggunaan barang hiasan rumah seperti bekas lilin."Saya tidak mahu menggunakan bekas sama sebaliknya penggunaan alas yang lain daripada lain serta moden kerana ia boleh menaikkan seri gubahan.


"Jangan takut mencipta kelainan asalkan tidak keterlaluan. Paling penting, ia cantik, menarik serta senang dibawa keluarga mempelai," ujarnya.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: