Monday, April 1, 2013

25 orang maut bangunan runtuh di Tanzania


BEBERAPA anggota penyelamat kelmarin mencari mangsa-mangsa yang masih hidup di celah runtuhan bangunan di Dar Es Salaam, Tanzania.


DAR ES SALAAM - Angka kematian akibat sebuah bangunan yang runtuh di sini telah meningkat kepada 25 orang semalam.
Menurut beberapa pegawai, harapan untuk mencari mangsa yang selamat semakin pudar selepas tiga hari kejadian tersebut berlaku.
"Enam mayat ditemui antara malam kelmarin dan tengah hari ini.
"Ia menjadikan jumlah kematian yang disahkan meningkat kepada 25 orang," kata seorang pegawai polis, Saidi Mecky Sadicky.
Sebelum ini jumlah kematian yang disahkan hanya 19 orang.
Sejumlah orang masih lagi hilang di sekitar lokasi bangunan itu runtuh.
Ratusan pekerja berusaha untuk mencari mangsa-mangsa yang terperangkap.
Bangunan itu dibina berdekatan dengan sebuah masjid di kawasan Kisutu.
Menurut Sadicky, kira-kira 60 hingga 70 orang dilaporkan berada di lokasi kejadian ketika bangunan itu runtuh pada Jumaat lepas.
Firma-firma pembinaan China diberitahu oleh para pegawai kedutaan negara berkenaan supaya meminjamkan peralatan untuk membantu usaha-usaha menyelamat mangsa.
Presiden Tanzania, Jakaya Kikwete melawat ke tempat kejadian pada Jumaat dan Sabtu lalu dan menghantar mesej ucapan takziah kepada keluarga mangsa menerusi Twitter.
Bangunan kediaman itu merupakan projek antara Perbadanan Perumahan Negara milik pemerintah dengan syarikat Pembinaan Ladha.
Sadicky berkata, punca kejadian masih disiasat.
Pihak polis kini menyiasat enam orang melibatkan pemilik bangunan itu dan para pegawai syarikat pembinaan berkenaan serta Majlis Bandar Raya Dar es Salaam.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: