Friday, September 30, 2011

Kisah pilu mangsa buruh paksa

ADA kalangan pelaut migran ini terkandas di laut selama tujuh bulan hingga setahun.


KALI pertama Hla Myint melihat laut ketika dia dibawa penyeludup buruh paksaan ke pesisir laut Thailand selepas meredah hutan selama seminggu dari Myanmar.

Dalam keterujaan membayangkan pekerjaan yang bakal diterima, Myint terpaksa akur apabila mendapat tahu dirinya telah terjerat dalam kancah pemerdagangan manusia.

Tujuh bulan membanting tulang di atas bot bagaikan neraka dunia buat Myint kerana setiap jam dan waktu, pasti ada anak kapal akan dipukul dan diseksa oleh kapten termasuk dirinya.

Namun, tiada apa yang mampu mereka lakukan melainkan setia menebar pukat ke laut bagi meneruskan kehidupan atau nyawa mereka melayang di tangan manusia-manusia tidak berperikemanusiaan itu.

Dengan hanya satu das tembakan di kepala, rakan Myint mati disaksikan anak-anak kapal lain sebagai pengajaran agar tidak sekali-kali cuba melarikan diri.

Namun, insiden itu sedikit pun tidak menggentarkan perasaan Myint untuk terus bertahan di atas bot itu malah dia nekad terjun ke dalam laut yang bergelora sambil berpaut pada boya selama lima jam sebelum tiba ke daratan.

Kisah Myint itu merupakan antara jilid yang terkandung dalam kisah mangsa-mangsa pemerdagangan manusia Thailand yang dikerah bekerja dalam industri perikanan negara itu.

Kini hidup Myint lebih aman. Kini dia berkhidmat dalam kumpulan sukarelawan tempatan yang bertujuan membebaskan mangsa-mangsa penghambaan.

Ketika informasi ini dicatat, Myint sebenarnya dalam cubaan menyelamatkan empat anak muda Myanmar yang sedang bersembunyi di sebalik semak berhampiran pinggir pantai bandar Rayong selepas berjaya meloloskan diri dari sebuah bilik berkunci.

Ketakutan dan trauma dapat dilihat dari raut wajah seorang remaja lelaki yang baharu sahaja diselamatkan Myint yang sekadar membatukan diri tanpa sepatah kata.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) baru-baru ini menggesa Thailand membanteras kegiatan pemerdagangan manusia dengan lebih agresif kerana penghambaan dalam industri perikanan negara itu semakin meruncing.

Survival tengah laut


PELAUT migran dikerah bekerja selama 20 jam sehari tanpa cuti dan berehat secara curi-curi.


Sirirat Ayuwathana dari Kementerian Pembangunan Sosial dan Keselamatan Manusia yang bertanggungjawab ke atas isu tersebut menyatakan bahawa pihak berkuasa sedia maklum terhadap masalah itu. Mereka sedang merangka penubuhan suruhanjaya bagi pendaftaran semua bot nelayan dan anak kapal.

"Kita tidak tahu apa yang berlaku selepas bot-bot itu meninggalkan pelabuhan. Anak-anak kapal itu mungkin didera ataupun dikurung. Kapten memiliki kuasa mutlak ke atas bot, dan mereka mungkin menyalahgunakan kuasa itu," ujar Sirirat.

Berdasarkan laporan Organisasi Antarabangsa Untuk Migrasi (IOM), survival di tengah laut memang sukar apatah lagi mangsa terpaksa bekerja sehingga 20 jam sehari, tujuh hari seminggu dan hanya mampu mencuri waktu untuk makan dan berehat sementara menunggu pukat diangkat.

Lebih menyayat hati apabila ada dalam kalangan mangsa yang berumahkan bot-bot itu untuk tempoh menjangkau tujuh bulan hingga setahun tanpa pulang ke darat.

Kapten-kapten bot dan kapal akan mendapatkan khidmat kapal induk bagi mengisi minyak dan mengambil anak kapal baharu, menidakkan cubaan mangsa untuk bebas.

Sementara itu, wakil Pertubuhan Human Rights Watch, Phil Robertson yang menyediakan laporan IOM itu berkata, polis marin di satu kawasan pinggir pantai menemui 10 mayat setiap bulan yang terdampar di tepi pantai. mayat-mayat itu dipercayai mangsa kekejaman majikan.

Dikerah bekerja

"Ribuan mangsa dikerah bekerja di laut sejak sedekad yang lalu dan industri ini beroperasi tanpa undang-undang lebih-lebih lagi dengan adanya orang tengah, membuatkan masalah ini semakin kritikal," jelas Roberston.


DIANGGARKAN seramai 10,000 orang terperangkap dalam kancah pemerdagangan manusia di kebanyakan negara di dunia


Tambahnya, jika perlu kerajaan dan pengguna perlu memboikot industri perikanan negara itu sehingga ia benar-benar dipulihkan.

Kajian 2009 oleh United Nations Inter-Agency Project (UNIAP) berhubung pemerdagangan manusia pula mendapati, lebih daripada separuh pekerja migran Kemboja yang diperhambakan dalam industri perikanan Thailand pernah menyaksikan kapten mereka membunuh beberapa anak kapal.

Namun, kehadiran mangsa-mangsa penghambaan itu sebenarnya memainkan peranan penting dalam menaikkan ekonomi Thailand dalam sektor perikanan dan negara itu amat bergantung kepada hasil perolehan buruh-buruh paksaan tersebut.

Industri perikanan Thailand sememangnya lubuk emas buat ekonomi negara itu. Berdasarkan angka rasmi, 16.95 bilion baht (RM1.7 bilion) hasil laut diperoleh Thailand pada tahun 2010, tambahan pula pengimport mereka terdiri dari negara-negara maju seperti China, Amerika Syarikat, Jepun serta negara Kesatuan Eropah.

Sehingga hari ini, terdapat 35,000 migran mendaftar secara rasmi sebagai pelaut dengan majoriti dari Myanmar dan Kemboja.

Ahli politik Thailand turut menjelaskan, kesukaran mendapatkan tenaga kerja tempatan berkhidmat dalam industri perikanan mendorong majikan mengambil mangsa pemerdagangan manusia sebagai pekerja.

Mana Sripitak dari Persatuan Perikanan Kebangsaan Thailand pula menyatakan, tuduhan ke atas industri perikanan negara itu adalah tidak berasas memandangkan kebanyakan mangsa berkhidmat secara sukarela.

Jabatan Negara Amerika Syarikat telah mengawasi Thailand selama dua tahun berturut-turut berdasarkan laporan-laporan berhubung aktiviti pemerdagangan manusia di negara itu yang semakin meruncing.

Dianggarkan seramai 10,000 orang terperangkap dalam kancah pemerdagangan manusia di kebanyakan negara di dunia saban tahun dan ia membabitkan pelbagai jenis penghambaan termasuklah eksploitasi seks.

Dalam lawatan baru-baru ini ke Thailand berhubung aktiviti pemerdagangan manusia oleh pelapor khas PBB, Joy Ngozi Ezeilo menyatakan negara itu tidak mengambil tindakan tegas dalam mengekang masalah itu daripada terus menular.

Kelangsungan hidup


MANGSA pemerdagangan manusia ini akan dipukul, diseksa dan dibunuh jika cuba melarikan diri.


"Imuniti yang dimiliki penyeludup-penyeludup ini terutama pakatan sulit mereka bersama agensi-agensi penguat kuasa tempatan melemahkan usaha kerajaan serta keberkesanan polisi dan program bagi menggempur masalah tersebut," ujarnya.

Berbalik kepada kisah mangsa, seorang lagi lelaki yang berjaya melepaskan diri yang hanya mahu dikenali dengan nama Myo Oo, menyingkap kembali kisah pahit itu.

Dia membayar orang tengah 1,000 baht (RM102) bagi membawa dirinya ke Thailand, dengan harapan dia dan adik lelakinya berusia 16 tahun dapat bekerja kilang di Bangkok dan bertemu dua kakak mereka yang menetap di situ.

Selepas lima hari merentasi belantara, dua beradik itu dimuatkan ke dalam sebuah trak untuk dibawa ke Rayong dan akhirnya mereka terpisah. Ketakutan menghantui Myo Oo apabila memba yangkan nasib adik lelakinya itu yang kemungkinan besar tidak dapat membebaskan diri daripada cengkaman majikannya.

"Mereka (majikan) mengugut untuk membunuh kami jika cuba melarikan diri dan mereka memang serius tentang perkara tersebut memandangkan sebutir peluru hanya boleh didapati pada harga 25 baht (RM2.60) sahaja," ujarnya yang berusia 20 tahun.

Kata Myo Oo, dia dan adiknya sedar halangan yang bakal dihadapi saat berhijrah ke Thailand namun realitinya lebih sukar daripada yang dibayangkan.

"Saya tidak pernah menyangka saya perlu hidup dalam kegusaran dan sering diselubungi ketakutan," ujarnya.

Bagaimanapun, Myo Oo enggan identiti sebenarnya didedahkan bagi mengelakkan diusir dari Thailand oleh pihak berkuasa tempatan.

Apa yang dia dan rakan-rakannya inginkan adalah mendapat pekerjaan yang mampu menjamin kelangsungan hidup di Bangkok dan selagi kaki mampu melangkah, selagi itu tiada erti putus asa dalam diri mereka.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: