PRESIDEN Tanzania, John Magufuli telah mengarahkan pemecatan serta-merta lebih daripada 9,900 kakitangan awam selepas pemeriksaan di seluruh negara mendapati kumpulan tersebut menggunakan sijil sekolah dan kolej palsu.
Sebaik dipilih pada bulan Oktober 2015, beliau juga telah menolak beberapa pegawai kanan, termasuk ketua badan anti-rasuah kerajaan, ketua cukai dan ketua pihak berkuasa pelabuhan sebagai sebahagian daripada usaha anti rasuah yang lebih luas.
Aduan bahawa rasuah dan ketidakcekapan kerajaan adalah halangan utama untuk menarik pelabur di Tanzania.
Memetik laporan The Guardian, tindakan keras pada pemegang ijazah palsu dibuat selepas operasi pembersihan dilancarkan pada Mac tahun lalu menemui lebih daripada 19,700 ‘pekerja hantu’ di dalam senarai gaji sektor awam negara Afrika timur ini.
"Kami telah bekerja keras untuk mewujudkan peluang pekerjaan baharu tapi ada pula orang dalam kerajaan yang memegang ijazah palsu.
“Kerajaan juga telah kehilangan 238bn syiling (RM461j) setiap tahun untuk ‘pekerja hantu’,” katanya.
Beliau turut memberitahu, mereka ini telah dikeluarkan daripada senarai gaji awam.
Tanzania membelanjakan lebih daripada £200 juta (RM1.1b) sebulan untuk membayar gaji kakitangan awam.
Selain itu, Magufuli mengarahkan untuk menyiarkan nama-nama penjawat awam yang mempunyai kelayakan akademik palsu.
"Orang-orang ini menduduki jawatan kerajaan tetapi tidak mempunyai kelayakan," katanya.
Presiden itu berkata bahawa audit juga telah mendapati bahawa rekod akademik lebih 1,500 penjawat awam telah digunakan oleh beberapa individu, manakala lebih 11,500 kakitangan kerajaan mempunyai rekod akademik yang tidak lengkap.