Saturday, December 6, 2014

Ketagihan telefon membimbangkan

SEMAKIN ramai rakyat negara ini mengalami ketagihan terhadap telefon pintar sehingga sering mengabaikan perbualan bersemuka baik ketika bersama rakan mahupun keluarga.


KUALA LUMPUR – Kegilaan rakyat Malaysia terhadap penggunaan telefon pintar menimbulkan kebimbangan pakar psikologi, pensyarah akademik dan tokoh wartawan negara yang melihat obsesi tersebut sudah mencapai satu tahap ketagihan.
Menurut Tokoh Wartawan Negara 2011, Datuk A. Kadir Jasin, ketagihan te lefon pintar sudah pun berlaku dalam segenap lapisan masyarakat negara ini terutamanya generasi muda.
Malah, tegasnya, apa yang lebih membimbangkan sudah ramai orang di Malaysia yang tidak ubah seperti ‘hamba kepada telefon pintar’.
Katanya, walaupun tiada satu kayu ukur untuk mengklasifikasikan seseorang itu mengalami masalah ketagihan telefon pintar namun apabila seseorang, individu tidak lagi menghiraukan persekitaran, taksub untuk melihat gajet pada hampir kebanyakan masa dan hilang kuasa berfikir, maka itu sudah boleh dianggap satu ketagihan.


No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: