Wednesday, December 3, 2014

India beli 126 jet pejuang Rafale Perancis GAMBAR fail menunjukkan sebuah jet pejuang Rafale keluaran Perancis.


NEW DELHI – Menteri Pertahanan India dan Perancis kelmarin kini di peringkat akhir persetujuan bagi pembelian seba­nyak 126 buah jet pejuang keluaran Perancis yang dianggarkan bernilai AS$15 bilion (RM51.4 bilion), kata pegawai.
Sebelum ini syarikat Perancis, Dassault Aviation cuba menjual jet-jet Rafale yang dikeluarkan pada 2012 kepada India tetapi berhadapan dengan masalah apabila gagal mencapai persetujuan mengenai harga selain India sendiri berdepan dengan krisis ekonomi menyebabkan kekurangan peruntukan bagi pembelian berkenaan.
Kelmarin, Menteri Pertahanan Perancis, Jean-Yves Le Drian mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya, Manohar Parrikar yang dilantik sebagai Menteri Pertahanan India bulan lalu.
“Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk mengadakan kerjasama strategik termasuk membincangkan isu jet Rafale. Kita juga memutuskan bahawa jika wujud sebarang perbezaan pandangan, suatu jalan penyelesaian segera perlu diambil,” kata jurucakap Menteri Pertahanan India, Sitanshu Kar.
Berdasarkan perjanjian, sebanyak 18 buah pesawat yang dibina di Perancis akan dihantar ke India, manakala baki 108 buah pesawat dipasang oleh syarikat tempatan, Hindustan Aeronautics Ltd di India.
Peringkat akhir rundingan kontrak perjanjian antara dua negara itu akan dimasukkan dalam bajet India yang bakal dibentangkan pada Mac 2015, jelas Ketua Eksekutif Dassault Aviation, Eric Trappier pada bulan lalu.


No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: