Sunday, March 10, 2013
Rendang landak lebih enak
BAGI penggemar makanan eksotik, sudah tentu daging landak bukanlah sesuatu yang baharu. Kru Jurnal berpeluang merasai sendiri keenakan daging landak yang boleh disajikan di Restoran Selera Rimba di Sungai Lembing, Sungai Besar, Selangor.
Daging landak sebenarnya mempunyai tekstur yang halus seperti daging ayam tetapi dagingnya agak kenyal selain mempunyai rasa yang agak unik dan di restoran ini, pelbagai pilihan masakan boleh didapati dengan menjadikan daging landak sebagai bahan utama.
Pemiliknya, Hamka Jaafar, 44, memberitahu, idea untuk menyajikan makanan eksotik itu timbul pada tahun 2007 kerana inginkan kelainan daripada kebiasaan makanan yang disajikan restoran lain.
"Bekalan daging landak diperoleh daripada pemburu berlesen yang memiliki permit dikeluarkan Perhilitan dan sebelum pelanggan datang, kita menasihatkan mereka membuat tempahan terlebih dulu supaya tidak kecewa jika bekalan daging haiwan eksotik itu tidak ada dalam simpanan.
"Kita masak makanan eksotik itu mengikut tempahan pelanggan. Antara hidangan digemari pelanggan bagi daging landak ialah rendang, masak lemak cili api, goreng berlada dan masak kicap.
"Harganya pula mengikut pasaran, biasanya untuk landak harganya adalah RM30 sepinggan atau RM120 untuk sekilogram. Sambutan pelanggan sangat menggalakkan tetapi agak sukar untuk mendapatkan bekalan," ujarnya yang turut mempunyai permit menjual makanan itu daripada Perhilitan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: