KEMAMAN - Bahang minyak masak yang penuh satu kuali sedikit pun tidak mematahkan semangat seorang ibu cekal, Nik Kamariah Nik Hussin, 56, dari Felda Neram 2, di sini, untuk terus menjual kuih deram.
Berkat ketekunannya menjual kuih berkenaan untuk membantu suami, Mohd Zainu Harun, 58, menyara keluarga, kini kesemua enam anaknya termasuk yang bongsu berusia 26 tahun sudah habis belajar dan berjaya dalam hidup.
Pengorbanannya itu turut memberi hikmah tersendiri kerana kuih deram hasil air tangannya sudah terkenal dalam kalangan masyarakat setempat dan kawasan berdekatan termasuk Bandar Baru Cheneh.
Sehubungan itu, Nik Kamariah sehingga kini masih menerima tempahan ratusan kuih deram hampir setiap hari hingga membuatkan dia kadangkala tidak menang tangan.
Nik Kamariah berkata, kuih deram dijualnya adalah resipi turun temurun dan banyak membantu menampung perbelanjaan keluarga kerana ketika mula menghuni Felda Neram 2 pada 27 tahun lalu, gaji suaminya sebagai peneroka hanyalah RM400 sebulan.
“Makcik mula jual kuih deram ini ketika harga tepung gandum sekilogram cuma 80 sen dan nisan kerek (gula melaka) sebungkus RM2.50, tapi sekarang harga kedua-dua bahan itu dah naik jadi hampir RM3 sekilogram dan RM8 sebungkus.
“Hasil jual kuih ni dapat beri kepada anak-anak untuk duit poket sebab anak makcik ramai juga. Jarak umur mereka pun tak jauh antara satu sama lain,” katanya.
Enam anaknya ialah Mohd Amran, 37; Noorhayati, 34; Mohd Azeri, 32; Mohd Azhar, 30; Mohd Azman, 28 dan Mohd Azwan, 26.
Nik Kamariah memberitahu, semasa menggoreng kuih deram, minyak perlu benar-benar panas untuk memastikan kuih itu rangup menyebabkan saban hari dia terpaksa menahan bahang kuali.
“Tapi makcik dah biasa, tak apalah rasa bahang sikit asalkan makcik dapat cari rezeki yang halal,” katanya.
Menurutnya, tempahan kuih deram diterimanya pernah mencecah 1,000 biji sehari kerana pelanggan yang menempah menjadikan kuih itu sebagai cenderahati majlis perkahwinan.
Katanya, sejak empat bulan lalu dia turut menjual kuih deram di warungnya dan sebelum ini kuih itu cuma dijual di rumahnya dan diletakkan di kedai-kedai makan sekitar Felda Neram 2 dan Bandar Cheneh Baru.
Bagi mengembangkan lagi perniagaan industri kecil dan sederhana (IKS) yang diusahakannya itu, Nik Kamariah bercadang untuk turut memasarkan kuih buatannya itu ke pasaran seluruh Kemaman serta membuka bengkel membuat kuih deram miliknya sendiri.
Ke arah usaha itu, katanya, ketika ini telah mendapatkan kod bar dan maklumat nutrisi bagi produk itu dan kini sedang memikirkan cara pembungkusan yang sesuai untuk produk makanan berkenaan.
“Kalau kuih deram dibungkus dalam beg plastik, cuma boleh tahan selama lima hari sahaja kerana selepas itu rasanya akan berubah sedikit disebabkan kuih deram ini berminyak kerana digoreng.
“Jadi makcik fikir, kuih ini perlu diletakkan dalam bekas untuk dijual. Jadi sekarang makcik juga perlukan khidmat nasihat daripada mana-mana pihak yang berkaitan yang sudi membantu agar perniagaan kuih deram ini dapat dikembangkan lagi,” katanya.