Friday, March 14, 2014

Ustaz Bollywood: Suara merdu pikat peminat


  • Ustaz Haslin Baharim

SETIAP ceramah disampaikan dengan cukup berseni. Penyampaiannya pula cukup bersahaja tetapi penuh bersemangat!. Istimewanya, ia turut diselangi dengan lenggok berlagu daripada potongan suci ayat al-Quran.

Bukan sembarangan lagu, tetapi melodi Hindustan dan penggunaan bahasa Urdu menjadi pilihan utamanya.

Dek keupayaannya itu, nama Ustaz Haslin Baharim sinonim dengan gelaran Ustaz Bollywood dalam persada dakwah tanah  air.

Mengakui akan perkara berkenaan, tokoh agama kelahiran Taiping, Perak itu bagaimanapun tidak kisah dengan gelaran yang diberi.

"Gelaran itu bukanlah saya yang menciptanya tetapi datangnya daripada peminat-peminat tegar, biarpun sudah puas saya menghalangnya.

"Tapi, saya lihat gelaran ini bukanlah satu perkara tidak benar kerana ia langsung tidak memberi pandangan negatif.

"Sebaliknya, ia menjadi rezeki dakwah saya pada masyarakat hari ini," katanya.

Malah, dek kelebihan itu juga, Ustaz Haslin terus menjadikannya sebagai satu pendekatannya dalam berdakwah.

Pernah bercita-cita untuk menjadi penyanyi, maka tidak hairanlah beliau menyampaikannya dengan alunan Bollywood yang cukup baik.

SINAR ILHAMI
'Dakwah satu bentuk hiburan'

Berpeluang menghadiri ceramah agama Ustaz Haslin Baharim yang sinonim dengan gelaran Ustaz Bollywood di Menara Kuala Lumpur, benar-benar membuat hati penulis teruja.  
   
Mana tidaknya, sebelum ini, hanya berpeluang melihatnya 'beraksi' menerusi rancangan Anta Tanya Ana Jawab di saluran Astro Oasis (saluran 106) bersama-sama Angah Raja Lawak yang menjadi perantara.

Bertemu empat mata, melihat sendiri keterbukaannya, sikap berterus-terangnya serta kelucuannya sekali gus menjadikan pendakwah yang berusia 45 tahun itu mudah didekati dan tidak hairanlah jika ramai terpaku mendengar ceramahnya.

Apatah lagi, pendekatannya dalam berceramah juga agak lain daripada yang lain - menggunakan alunan lagu-lagu Bollywood.

"Tidak terlintas langsung untuk menggunakan pendekatan sebegitu tapi mungkin kerana nahu atau suara saya yang mengeluarkan bunyi ada nada ke arah itu.

"Contohnya, bacaan untuk setiap potongan ayat al-Quran, ia dibuat tanpa mengubah apa-apa sebaliknya cuma melagukannya dengan lagu ala-ala Bollywood.

"Lagipun, jiwa manusia ini terlalu sensitif, jadi pendekatan yang digunakan itu menyebabkan orang berminat nak mendengarnya," katanya.

Tambah Ustaz Haslin lagi, tidak dapat dinafikan, manusia pada zaman ini terlalu minat akan dunia hiburan.

"Kita sebagai pendakwah ini, bukan nak ikut rentak jahil masyarakat tetapi biarlah masyarakat tadi, nampak seterusnya boleh mengadaptasikan bahawasanya dakwah juga adalah satu bentuk hiburan.

"Malah, kita juga mungkin boleh jadikan Islamik Entertainment ini sebagai satu program untuk masyarakat," katanya.

Jelasnya, program berbentuk keagamaan juga boleh dibuat dalam bentuk santai agar orang boleh terhibur.

"Sambil berhibur, mereka juga boleh dapat input baik dalam kehidupan mereka," kata lulusan Universiti Islam Abu Bakar, Karachi, Pakistan ini.

Trend artis berhijrah

Dalam pada itu, Ustaz Haslin sempat berkongsi pendapat mengenai trend artis berhijrah kini.

Bicaranya, ini adalah satu perkembangan yang positif dan menarik.

Katanya, trend artis berhijrah ini pasti ada sebab atau puncanya, tetapi antara faktor utamanya adalah disebabkan pendekatan pendakwah itu sendiri.

"Kebanyakan artis berhijrah ini menyertai Usrah Fitrah, dikendalikan oleh ustaz-ustaz yang hebat dalam membimbing mereka.

"Ya, saya nampak mereka mula berubah sejak mengikuti usrah.

"Ditambah pula, ustaz yang membimbing pula sangat 'sporting' dalam berdakwah.

"Oleh sebab itu, jika boleh pendakwah janganlah suka menghukum daripada menasihati," katanya.

Justeru, katanya, pendakwah tidak boleh terlalu tegas atau memaksa dalam berdakwah sementelah lagi dunia hiburan kini sudah terlalu banyak.

"Jika cara dakwah terlalu 'keras', akan menyebabkan orang lari dan bukan semakin dekat.

"Jika tegas pada anak-anak tidak mengapa, tapi untuk publik memang tak boleh buat begitu," jelasnya.

Selain itu, bekas Imam Masjid Sultan Ibrahim, Kuala Selangor itu turut menasihati orang awam agar tidak memberi komen-komen negatif ke atas penghijrahan artis ini.

"Ada yang kata, baru berubah seminggu dah naik pentas agama.

"Mereka (artis) bukan bagi ceramah agama tapi dia nak berkongsi perubahan yang dialaminya itu," katanya yang juga terlibat dalam Usrah Suci, kelolaan kelab peminat Yatt Hamzah.

Raih populariti

Populariti Ustaz Haslin barangkali boleh disamakan dengan artis-artis masa kini yang sedang meningkat naik.

Ceramah agamanya tidak hanya terhad di corong radio atau kaca televisyen, malah rakaman video ceramahnya juga dimuat naik di laman sosial, YouTube dan berjaya meraih ratusan ribu jumlah tontonan.

Jangan tidak tahu, Ustaz Haslin pernah merakamkan album pertamanya, Zikir Zindagi, atas kerjasama Unicdotmy Pro Sdn Bhd, tahun lalu.

"Terdapat 19 lagu di dalamnya dan rakaman dilakukan dalam masa separuh hari.

"Setakat ini, 40,000 unit sudah terjual.

"Malah, saya baru saja menerima dapat anugerah double platinum," katanya.

Tambahnya, beliau ada menerima tawaran dari pengarah muzik terkenal, Sham Kamikaze, tapi segalanya masih lagi dalam proses perbincangan.

Tidak cukup dengan itu, Ustaz Haslin turut menerima tawaran dari beberapa penerbit terkenal untuk menerbitkan travelog ceramahnya.

Di samping itu, dek popularitinya juga, Ustaz Haslin turut mengakui dirinya terlalu sibuk dan tidak punya masa untuk diri sendiri dan keluarga.

"Kerana kekangan masa juga, ada yang mengatakan saya sombong.

"Saya terpaksa memilih tempat dan masa sehinggakan saya terpaksa berpesan pada pembantu peribadi agar jangan mengambil slot ceramah pada malam hari.

"Saya juga perlukan rehat, malah isteri dan anak-anak saya juga perlukan saya. Tapi dalam kesibukan ini, isteri memang banyak memainkan peranannya terutamanya dalam memujuk anak-anak," kata bapa kepada tujuh anak.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: