GOPENG - Harga durian pada Fiesta Durian Negeri Perak yang berlangsung selama dua hari mulai hari ini di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) di sini dijamin lima hingga 20 peratus lebih murah daripada harga pasaran semasa.
Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) negeri Perak, Basri Jasmo berkata, pihaknya menyediakan sebanyak 60 metrik tan Raja Buah itu pada fiesta kali ini yang turut berlangsung serentak di beberapa tempat seluruh negara.
Katanya, lebih 20,000 pengunjung disasarkan datang ke fiesta tersebut bagi sama-sama merasai dan menikmati keenakan durian yang disediakan seperti durian kampung, durian klon atau 'Musang King'.
"Dengan kedudukan strategik RTC Gopeng yang terletak bersebelahan Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), kunjungan tahun ini jika dilihat secara kasar memang ramai berbading tahun lepas.
"Hari ini sahaja, seawal jam 11 pagi sebanyak 10 metrik tan durian telah habis," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Fiesta Durian Negeri Perak hari ini.  
Basri turut menyarankan orang ramai supaya menikmati durian yang dibeli di RTC tersebut bagi memudahkan mereka menukar kepada buah baharu jika buah yang dibeli tidak elok.
"Bagi yang beli dan membawa pulang pula kita nasihatkan mereka supaya membawa bekas makanan supaya dapat melihat buah itu elok atau tidak," katanya.
Selain buah durian Fama turut menyediakan pelbagai jenis buah lain termasuk rambutan, nangka madu, nanas dan mangis untuk memberikan orang ramai lebih banyak pilihan menikmati buah-buahan tempatan lain.
Fiesta itu dibuka kepada orang ramai bermula dari 10 pagi hingga 10 malam.