KUALA LUMPUR - Bekas kerani syarikat produksi milik penyanyi Datuk Sheila Majid, dipenjara empat tahun oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur selepas didapati bersalah terhadap tuduhan pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM90,000 lapan tahun lalu.
Hakim Zulqarnanin Hassan menjatuhkan hukuman itu terhadap Nasimah Kamarudin, 39, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah diakhir kes pembelaan.
Berdasarkan pertuduhan, Nasimah yang diamanahkan dengan buku cek milik Syarikat Magada Entertainment Sdn Bhd, didakwa dengan curangnya menunaikan lima keping cek atas namanya dan mendepositkan lapan keping cek ke dalam akaun bank miliknya.
Nasimah didakwa melakukan perbuatan itu di Jalan Balau, Damansara Heights antara 1 November 2007 dan 28 Mac 2008.
Bagi perbuatan itu tertuduh didakwa mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 14 tahun dan sebatan serta denda jika sabit kesalahan.
Ibu tunggal kepada dua anak itu menangis teresak-esak dalam kandang tertuduh sebaik mahkamah menjatuhkan hukuman.
Mahkamah yang memerintahkan hukuman itu berkuatkuasa hari ini bagaimanapun membenarkan permohonan peguam Ahmad Shamil Azad Abdul Hamid yang mewakili tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.
Sehubungan itu wang jaminan  dinaikkam daripada RM10,000 kepada RM18,000.