Monday, May 14, 2012

Apam bintik-bintik

SAYA ada satu pertanyaan. Dalam blog chef, ada resipi kek coklat bakar. Dalam resipi kek coklat bakar salah satu bahan yang chef sebut ialah krim (cream). Saya kurang faham pasal krim yang chef maksudkan. Adakah krim putar (whipping cream) atau krim lain? Harap chef sudi bagi penjelasan.

Ctzue

Jawapan

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis krim yang kita guna dalam masakan. Krim yang biasa digunakan dalam makanan adalah krim putar, krim topping dan krim masam.

Ini adalah krim yang biasa terdapat di pasar raya di negara kita.

Jika di luar negara terdapat krim yang dijual mengikut peratus kandungan lemaknya. Krim topping krim biasa digunakan untuk mengaising kek.

Untuk menggunakannya anda hanya perlu memukul krim itu sahaja sehingga ia menjadi kental dan selepas itu ia bolehlah disapa di atas kek.

Krim putar krim pula selalunya digunakan untuk memberi rasa lemak pada makanan yang kita buat. Makanan yang biasanya digunakan adalah seperti sup dan sos.

Krim putar juga digunakan untuk membuat sos manis dan aising untuk kek seperti chocolate ganache yang biasa disapu atas kek coklat.

Untuk pengetahuan puan krim yang saya gunakan dalam resipi aising untuk kek bakar di blog saya itu saya menggunakan krim putar.

Krim masam pula sering juga digunakan untuk membuat kek atau dituang ke atas kentang bakar (jacket potato). Anda boleh menggunakan krim putar dengan hanya memerah jus lemon atau cuka dan biarkan ia kental.

Soalan

Apa khabar chef saya ingin meminta chef berkongsi resipi apam polkadot (bintik) kerana saya suka makannya tetapi tidak tahu bagaimana ingin membuat apam ini. Harap chef dapat berkongsi. Terima kasih.

Jamilah Abd Rahman

Jawapan

Baiklah sebenarnya membuat apam polkadot tidaklah sukar tetapi apa yang anda perlukan adalah teknik yang betul dan memerlukan kesabaran apabila membuatnya.

Teknik membuat apam ini yang paling penting dan perlu diberi perhatian adalah ketika anda memukulnya.

Pukul semua adunan sehingga betul-betul kental. Gunakan mesin pemukul kek dan pukul semua bahan-bahan dengan kelajuan yang maksimum selama 8-10 minit.

Jika anda memukul dengan kelajuan sederhana anda memerlukan lebih masa. Keduanya adalah untuk mendapatkan apam polkadot yang cantik bintik-bintiknya.

Bahagikan adunan dan campurkan pewarna. Campurkan lebih sedikit pewarna agar warnanya terang dan menarik jika tidak apam anda akan kelihatan pudar.

Anda perlu gunakan beg plastik khas supaya mudah memaipkan apam polkadot yang telah anda bahagikan itu.

Tuangkan apam dalam acuan kertas sehingga tiga suku penuh sahaja. Bagi mengelakkan ia comot paiplah dengan cermat dan berhati-hati.

Teknik terakhir adalah apabila anda mengukus nya pastikan air itu dibiarkan mendidih dengan sederhana.

Perlahankan api kukusan dan jika anda menggunakan api yang besar wap yang keterlaluan akan menyebabkan apam yang anda kukus itu akan pecah dan tidak cantik. Diharap tip-tip ini dapat memberi sedikit panduan pada puan untuk membuat apam polkadot.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: