Thursday, August 22, 2013
Pijak ubi kentang untuk buang kulit
LA PAZ - Orang Asli Aymara yang menetap di kawasan pergunungan di Bolivia mempunyai cara unik untuk membuang kulit ubi kentang.
Kaedah tersebut masih tidak berubah sejak ia pertama kali dicipta oleh puak Inca lebih 1,500 tahun dahulu.
Setiap kali musim menuai tiba, petani-petani Aymara akan membawa ubi kentang mereka ke kawasan tinggi di Pergunungan Andes.
Tanaman itu dijemur dalam cuaca sejuk beku di pergunungan tersebut selama tiga hari.
Sepanjang tempoh itu, ubi-ubi kentang tersebut akan membeku dan mengeras.
Selepas itu, kaum wanita Aymara akan memijak ubi kentang tersebut untuk membuang kulitnya.
Suhu sejuk ekstrem menyebabkan kulit tanaman itu tanggal dengan mudah apabila dipijak.
Isi ubi kentang itu kemudian dijemur di bawah pancaran matahari untuk dijadikan hidangan tempatan yang enak dikenali sebagai chuno.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: