Monday, May 21, 2012

Gajah liar rosakkan kebun ditangkap


ANGGOTA PKGK berjaya menangkap seekor gajah liar berusia 12 tahun di Kampung Jalong, Sungai Siput semalam.


SUNGAI SIPUT - Seekor gajah betina berusia 12 tahun, dipercayai salah seekor daripada sekawan gajah yang sering merosakkan tanaman penduduk Kampung Jelong dekat sini sejak akhir-akhir ini, berjaya ditangkap sepasukan anggota Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) semalam.

Ketua Unit Gajah Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Nasharudin Othman berkata, gajah liar itu dikesan berkeliaran secara bersendirian di kawasan sebuah ladang kelapa sawit di kampung tersebut.

"Sebelum ini kami menerima aduan penduduk kampung tentang sekumpulan sembilan gajah liar mengganggu ketenteraman penduduk Kampung Jalong sejak dua minggu lalu.

"Ekoran itu, operasi khas dengan keanggotaan 26 kakitangan PKGK dilancarkan sebelum menjumpai gajah berkenaan di ladang kelapa sawit itu pada pukul 1 petang kelmarin," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Nasharudin berkata, dua ekor gajah denak yang dibawa khas dari Pusat Konservasi Gajah, Kuala Gandah, Lanchang, Pahang telah digunakan sebagai umpan untuk menarik perhatian gajah betina tersebut.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: