Friday, February 1, 2013

Fazley Beri Peluang Peminat Nikmati Nasi Ayam Salai

Linda Onn dan Fazley bekerjasama mempromosikan resipi Nasi Ayam Salai Lemak Cili Api.
AMPANG: Peminat yang mengimpikan untuk merasai resipi daripada air tangan Juara Masterchef Selebriti Malaysia, Datuk Dr Fazley Yaakob boleh memenuhi impian berkenaan selepas beliau menghasilkan menu terbaharu iaitu Nasi Ayam Salai Lemak Cili Api.
Fazley, 34, berkata, menu itu digabungkan dengan masakan Negeri Sembilan yang dihidangkan dalam bentuk ayam salai bersama masak lemak cili api, sambal merah dan sambal terung hijau, sup serta beberapa ketulan nasi yang di gumpal seperti bebola.
“Ia adalah masakan berbeza yang saya ilhamkan sendiri dalam usaha saya untuk mengangkat makanan Negeri Sembilan ke peringkat antarabangsa,” katanya kepada mStar Online selepas majlis memperkenalkan menu itu di restoran My Mom's Chicken Rice (MMCR) milik pengacara Linda Onn cawangan Ampang di sini pada Khamis.
MMCR satu-satunya restoran yang menyediakan menu berkenaan hasil kerjasama Fazley dan Linda untuk tempoh tiga bulan. Ia dijual dengan harga RM8.70 sepinggan.
Kata Fazley, apa yang menariknya ayam untuk resipi tersebut dipanggang terlebih dahulu manakala kuah masak lemak yang dimasak berasingan akan dituang di atasnya ketika hendak dihidangkan.
Beginilah rupa nasi ayam idea Fazley yang dijual dengan harga RM8.70.
Usaha menyediakan resipi itu kata Fazley dilakukan sebagai memenuhi impian peminatnya yang sering meluahkan hasrat untuk menikmati makanan daripada air tangannya sendiri selepas beliau menjadi juara dalam pertandingan Masterchef Selebriti.
Ujarnya, buat masa ini beliau melakukan kolaborasi dengan menyediakan resipi berkenan di restoran milik Linda Onn cawangan Ampang dan akan meneruskan ke restoran-restoran terpilih tidak lama lagi dengan resipi berbeza.
“Selepas tiga bulan, jika Linda berminat dengan resipi itu, mungkin kami akan bincangkanlah soal kontrak dan juga perkara-perkara lain. Buat masa ini saya anggap ia sebagai percubaan untuk membolehkan peminat saya merasi resipi daripada saya,” katanya yang tidak berhasrat membuka restoran kerana kesibukan masa.
Selain itu Fazley akan menghasilkan sebuah buku masakan iaitu Dari Rembau ke Padang pertengahan Jun depan yang turut menyediakan aplikasi video bagi pengguna telefon pintar.
Katanya, pemilik telefon berkenaan boleh mengimbas menu-menu terpilih untuk melihat bagaimana beliau menyediakan resipi berkenaan dalam bentuk video suara.
Dalam perkembangan sama, Linda berkata, pihaknya sentiasa membuka ruang dan peluang untuk membawa resipi baru ke dalam menu restorannya.
Menyifatkan idea Fazley bertepatan dengan visinya, Linda berkata, dia tidak akan teris bekerjasama dengan Fazley pada masa hadapan jika projek pertama ini berjaya.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: