Tuesday, April 3, 2012

Pemakanan sihat untuk jantung


Chef Wan Noraini Isahak menunjukkan demonstrasi memasak cara sihat sempena kempen masakan kesihatan di Institut Jantung Negara, di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Jadikan pengambilan pemakanan yang sihat sebagai satu amalan harian dalam kehidupan bukan sekadar untuk menghindari penyakit bahkan demi kecergasan dan kecantikan tubuh badan.

Pengambilan pemakanan yang sihat boleh mengurangkan pelbagai risiko penyakit seperti penyakit jantung yang merupakan salah satu daripada 'pembunuh' utama di kalangan lelaki dan wanita di negara ini.

Amalan makan secara sihat bermula daripada perancangan menu, pemilihan dan pembelian bahan masakan hinggalah kepada penyediaan makanan.

Bagi menggalakkan orang ramai mengamalkan kaedah pemakanan yang sihat, Jabatan Perkhidmatan Makanan dan Dietetik, Institut Jantung Negara (IJN), baru-baru ini menganjurkan kempen Bulan Makanan Berkhasiat Nasional.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: