Monday, November 5, 2012

Merentasi gaya Ejen 007


JAKET hitam yang dipakai Craig dalam filem Quantum of Solace ini menunjukkan sisi ranggi dan lasak seorang ejen terunggul di dunia.


APABILA memetik nama James Bond, tuksedo terus bermain di fikiran. Selama lima dekad, keenam-enam aktor bagi filem berkonsep francais itu pernah menyarungkan pakaian eksklusif tersebut, walaupun untuk satu babak.
Kafling dan cummerbund bertukar ganti mengisi tata rias Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan dan Daniel Craig dalam 22 buah filem James Bond sejak filem itu diperkenalkan pada tahun 1962.
Sut pula menjadi identiti rasmi karakter rekaan penulis, Ian Fleming. Paling menyerlah ialah Sean Connery yang mengangkat sut sebagai pakaian harian. Tanpa mengira cuaca, Connery tampil kemas dengan sut rona hitam pelbagai jenis. Suntikan kelainan diserlahkan menerusi penambahan tali leher, tali leher kupu-kupu atau sapu tangan (pocket square) yang disematkan pada poket atas jaket.

LAZENBY mencipta sejarahnya tersendiri apabila menjadi satu-satunya Bond yang memakai kemeja beropol dalam filem On Her Majesty's Secret Service.


Memasuki era 1980-an, imej Bond mengalami pengolahan bijak selari dengan peredaran zaman. Butang atas kemeja sengaja tidak dikancing dan kolar baju direka lebih lebar. Penampilan pemegang watak Bond paling banyak, Roger Moore nyata tidak mengecewakan dalam ketujuh-tujuh filem lakonannya.
Acara kasual
Jaket rona krim ke acara makan malam meletakkan gaya Moore lebih tinggi berbanding standard biasa Bond yang kerap bersut. Kini, ia boleh dipraktikkan untuk ke acara kasual dengan padanan jean potongan slim, tetapi pastikan jaket itu menepati siluet badan.
Timothy Dalton yang muncul dalam filem The Living Daylights (1987) dan License To Kill (1989), mungkin cerminan sisi ringkas James Bond. Masih mengekalkan gaya formal menerusi sut dan tuksedo, bagaimanapun Dalton selesa beraksi tanpa tali leher. Dilengkapi dengan gaya rambut 'kurang kemas', penampilan Dalton boleh dikategorikan untuk lelaki yang mengutamakan kesederhanaan.

KOT labuh daripada fabrik kulit ini mencerminkan imej ketenteraan kepada Brosnan dalam filem Tomorrow Never Dies pada tahun 1997.


Memainkan watak Bond untuk empat kali sudah memadai bagi Pierce Brosnan memahat namanya sebagai ejen perisikan berkarisma. Brosnan melalui transisi mega daripada tahun 1990-an kepada era milenium tahun 2000 dari segi kesan-kesan khas dalam filem sehinggalah kepada pemilihan pemakaian.
Penampilan kasual dan stail bersifat ketenteraan menjadi bukti pengembangan gaya Bond. Namun, Brosnan sentiasa diingati dengan gaya kot labuh yang sesuai tatkala musim sejuk. Maskulin diri masih dikekalkan dan sekiranya ia dipadukan bersama sarung tangan kulit dan topi fedora rona gelap, penyataan misteri seorang ejen pasti lebih kukuh.
James Bond era baharu, Daniel Craig memegang gelaran rebutan itu sejak tahun 2006 sehingga sekarang. Tiada penafian, sut dan tuksedo masih diguna pakai, cuma ia mengalami pemodenan dari segi potongan yang menonjolkan siluet badan sekali gus mempamerkan susuk tubuh Craig yang kekar.
Fiksyen Bond
Penumpuan gaya Bond masa kini lebih kepada pemilihan baju-baju bersifat atletik, santai dan ringkas. Jean, seluar renang dan baju T berjaya membawa fiksyen Bond merentas zaman tanpa sebarang percanggahan fesyen.
Kemunculan semula Craig dalam Skyfall yang bakal mengisi pawagam tempatan bermula 1 November ini sememangnya dinanti-nantikan. Apa yang pasti, Craig sekali lagi tampil bergaya bersama jam tangan Omega Seamaster Planet Ocean manakala pakaiannya menerima sentuhan penuh pereka ternama, Tom Ford.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: