|
|
SEORANG yang ramah dengan khalayak dan tidak sombong walau bergelar Datuk. Mempunyai budaya kerja yang pantas dan profesional, Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan adalah seorang manusia yang tidak kenal erti letih.
Baru pulang dari London sempena 'World Travel Month' , Chef Wan yang merupakan duta Ikon MAS Travel telah mempunyai jadual yang tersusun rapi sehingga bulan April tahun hadapan.
Berkesempatan bertemu Chef Wan ketika sesi penggambaran program Wan Malaysia di Pulau Pinang, Kosmo! sempat menanyakan perkembangan dan program yang sedang dihoskannya.
Program masakan berbentuk travelog tersebut akan membawa penonton menjelajah seluruh Semenanjung Malaysia dan melihat keunikan lokasi pelancongan serta mempelajari seni kulinari dari dapur homestay ala kampung hingga ke hotel terkemuka.
Chef Wan telah melalui pengalaman selama 27 tahun sebagai chef selebriti dan telah merantau ke seluruh dunia selama lebih 25 tahun. Menyifatkan dirinya seorang yang bersifat antarabangsa, dia juga sempat melihat cara orang luar bekerja.
“Saya menyedari bahawa Malaysia mempunyai budaya yang indah dan majmuk tetapi kurang diketengahkan di mata dunia. Malaysia juga mempunyai pelbagai makanan seperti Melayu, India, Cina dan lain-lain.
“Bersesuaian dengan tema 1Malaysia dan nama Wan sendiri, program Wan Malaysia akan memperkenalkan keindahan Malaysia,” ujar Chef Wan.
Tambahnya, dia kini cenderung bekerja kerana kecintaan terhadap bidang yang diceburi dan bukan lagi faktor harta dan wang ringgit.
“Saya berharap dapat menjadi inspirasi kepada anak-anak muda untuk mencapai cita-cita. Percaya kepada diri sendiri untuk mencapai cita-cita. Jika Chef Wan boleh lakukan kenapa mereka tidak?
“Selain itu, saya mahu program Wan Malaysia ini menjadi cerminan kepada Malaysia yang kaya dengan budaya pelbagai bangsa,” tambah Chef Wan yang akan menyambut hari lahir yang ke-53 pada 6 Januari depan.
Menggunakan tagline 'Menikmati Malaysia, Menjamu Selera Asean', program ini bertujuan memberi pendidikan mengenai sejarah dan budaya di samping memperkenalkan hospitaliti Malaysia melalui program homestay, mengetengahkan semangat setia kawan dan membuatkan generasi muda lebih memahami budaya.
Wan Malaysia mempunyai tiga segmen dengan segmen pertama, Chef Wan akan melawat lokasi pelancongan terpilih serta mempromosi tempat tersebut. Ketika mengikuti penggambaran yang dijalankan di Pulau Pinang pada 16 November lalu, Chef Wan telah memperkenalkan Tropical Spice Garden dan Penang Batik Factory.
Segmen kedua, Chef Wan membawa penonton menikmati hospitaliti melalui program homestay terpilih sekitar Malaysia. Di Pulau Pinang, homestay Pulau Betong beruntung menjadi pilihan.
Tambahnya, semua aktiviti tradisional yang dilakukan di homestay seperti menganyam ketupat, membuat kerepek danmenenun songket serta beberapa aktiviti yang dapat menarik perhatian pelancong luar untuk lebih mengenali Malaysia
Bagi memberi pilihan dan kelainan buat penonton, segmen ketiga turut memperkenal hotel-hotel bertaraf lima atau enam bintang sebagai lokasi demonstrasi masakan. Di Pulau Pinang, lokasi pilihan ialah di Hotel Shangri-la's Rasa Sayang. Juadah yang menjadi menu pilihan untuk demonstrasi masakan akan dapat dinikmati oleh pengunjung hotel tersebut.
Ketika ditanya pengalaman yang tidak dapat dilupakan sepanjang pengambaran Wan Malaysia, Chef Wan berkata, hospitaliti yang ada pada masyarakat Malaysia ialah memori paling manis.
“Walaupun mereka hidup susah dan serba kekurangan tetapi mereka mempunyai hati yang besar dan penuh dengan kasih sayang. Mereka sudi berkongsi dan itu yang menyentuh perasaan.
“Walaupun hanya disaji nasi dan sambal, saya akan terima,” katanya yang kelihatan sayu dan terharu dengan sambutan penduduk kampung yang menyambutnya ketika membuat pengambaran di homestay.
Selepas tamat penggambaran Wan Malaysia yang akan ditayangkan di saluran 105, Astro Prima bermula 30 November ini, Chef Wan akan muncul pertama kali di program bual bicara 'Chef Wan'. Bersiaran selama satu jam, rancangan ini bakal menjadi platform Chef Wan berbicara mengenai pengalamannya yang luas sebagai chef selebriti.
Chef Wan juga akan memulakan rakaman musim kedua ‘Best Wan’, program yang mendapat rating tertinggi di saluran Asian Food Channel (AFC). Program 13 episod itu akan menjelajah ke Sabah dan Sarawak untuk mendalami kepelbagaian budaya di sana.
Tidak cukup dengan jadual yang padat, Chef Wan baru sahaja mendapat tawaran daripada Channel 4 di United Kingdom.
“Untuk terpilih muncul di Channel 4 bukan perkara mudah. Jimmy Olivier dan Nigella antara individu terkenal muncul di saluran itu. Tiada seorang pun orang Asia pernah muncul di saluran tersebut.
“Ini peluang untuk melihat rakyat Malaysia muncul di Channel 4. Saya akan menggunakan platform tersebut bagi memperkenalkan Malaysia,” tambahnya yang baru menimang cucu September lalu.
Tidak pernah penat memperkenalkan nama Malaysia di mata dunia, Chef Wan akan menganjurkan Festival Makanan Malaysia sempena The World Cook Book Fair di Paris. Pesta buku yang terbesar di dunia itu akan dihadiri lebih 2,000 peserta yang terdiri daripada penulis buku masakan, pengkritik, chef selebriti dan editor-editor buku masakan.
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: