Monday, December 31, 2012

Pelajar tahun akhir Universiti Lim Kok wing tunjuk bakat


TAMPIL kelainan kala bergaya dengan penataan gaya skirt mini dan baju atas yang menawan.


PERTUNJUKAN fesyen pelajar tahun akhir Universiti LimKokWing (LKW) jurusan seni pertengahan tahun lalu benar-benar membuka mata khalayak.
Biarpun terdapat beberapa busana yang diperagakan mungkin menyebabkan orang awam berasa tidak cantik atau mustahil untuk dipakai, masih lagi terdapat pelajar yang menyerlahkan pada malam itu.
Diadakan di ruang legar pusat beli-belah Midvalley, lebih kurang 20 orang pelajar memperagakan rekaan termasuklah Harshini Sukumaran dan Misty Jaba Tanuar.
Harshini yang baru berusia 21 tahun memaparkan beberapa pakaian yang berinspirasi daripada kebudayaannya, India.
Pada permukaan kain daripada jenis satin dan sari itu, imej-imej berunsur India dicetak selain disertakan dengan perhiasan di kepala. Secara spesifik, dia menjadikan seni tarian klasikal India diterjemah pada pakaiannya.
Harshini akan ke Milan, Itali untuk meneruskan pengajian ke peringkat sarjana selepas tamat belajar di Universiti LimKokWing.
Seorang lagi pelajar tahun akhir, Misty, 21, pula mengambil suasana hidupan bawah laut sebagai tema koleksinya. Ia jelas kelihatan dengan rona yang digunakan seperti warna putih dan biru yang pelbagai tona.
Selain itu, hiasan seperti manik juga melatari pakaiannya bagi memperindahkan busana hasil jahitannya. Menggunakan bahan yang ringan seperti sutera sifon, Misty mengakui amat sukar untuk menjahitnya.
Pemilihan potongan kain, bahan dan jahitan amat dititikberatkan supaya kesannya terlihat apabila model melangkah untuk memperagakan pakaian tersebut. Lembut, beralun dan ringan seumpama pemakainya ditiup bayu.
Setiap helaian kain yang dipotong perlu dijahit pada perkadaran yang betul supaya tidak kelihatan begitu tegang atau nampak seperti tidak siap.
Begitu juga dengan setiap butiran manik. Misty memberitahu, ia wajib dijahit satu persatu kerana manik mudah tertanggal seterusnya menjejaskan rupa perincian keseluruhan.
Pakaian yang dihasilkan itu termasuk dalam kategori pengantin dan boleh dijual serendah RM1,200. Misty yang berasal dari Jambi, Indonesia meminati hasil karya pereka terkenal Malaysia, Melinda Looi.
Katanya, busana ciptaan wanita itu lain daripada yang lain dan menarik serta ideal untuk dipakai dalam pelbagai majlis.
Kemeriahan yang berlangsung pada malam itu turut dihadiri presiden universiti tersebut, Tan Sri Lim Kok Wing dan ahli keluarga pelajar tahun akhir yang terlibat.
Pada akhir acara, turut diadakan penyerahan anugerah kepada pelajar yang cemerlang. Sesuatu yang menarik mengenai penganjuran itu adalah semua yang menjayakan acara tersebut, termasuk pengacara dan model, terdiri daripada pelajar universiti itu sendiri.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: