Friday, November 28, 2014

Anak penoreh getah cemerlang UPSR

  • Muhammad Aslam Naqiuddin menerima pelukan daripada Mustafah sebaik melihat keputusan 5A diperolehnya.Muhammad Aslam Naqiuddin menerima pelukan daripada Mustafah sebaik melihat keputusan 5A diperolehnya.

HULU TERENGGANU - Kata-kata keramat ‘kejayaan milik mereka yang berusaha’ menjadi motivasi bagi seorang anak penoreh getah untuk belajar bersungguh-sungguh dan kelmarin, kecemerlangan menjadi miliknya setelah berjaya mendapat keputusan 5A dalam UPSR.

Menurut murid SK Bukit Tadok ini, Muhammad Aslam Naqiuddin Mustafah, 12, kejayaan diperolehnya itu diibaratkan sebagai satu langkah untuk terus berusaha mencapai cita-citanya bergelar juruterbang sekali gus mengubah kehidupannya sekeluarga.

“Sewaktu percubaan saya cuma dapat 3A 2B, namun sokongan keluarga terutamanya ibu bapa serta tunjuk ajar berterusan daripada guru akhirnya membolehkan saya menerima keputusan 5A sekali gus membuktikan anak penoreh getah seperti saya juga boleh berjaya.

“Saya percaya, kejayaan mampu menjadi milik sesiapa sahaja asalkan kita sentiasa berusaha serta tidak mudah putus asa,” katanya.

Muhammad Aslam Naqiuddin berkata, sebagai anak bongsu dari enam beradik, keputusan ini juga sebagai hadiah kepada ibu bapanya.

“Salah seorang abang saya iaitu Muhammad Asraf Fariduddin, 14, yang kini belajar di Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu juga mendapat 5A dalam keputusan UPSR.

“Ibu kami, Kamariah Ismail, 62, selalu menasihati kami belajar baik-baik,” katanya.

Sementara itu, ayahnya, Mustafah Idris, 62, turut melahirkan rasa syukur dan gembira dengan kejayaan anak bongsunya itu dan mengharapkan kecemerlangan anak-anaknya dalam pelajaran dapat mengubah kehidupan mereka sekeluarga pada masa hadapan.

Bagi seorang lagi anak penoreh getah dari SK Dusun, Nur Aina Abdullah, 12, yang juga memperoleh 5A, keputusan itu sebagai membalas segala jasa serta pengorbanan bapanya, Abdullah Ali, 52, yang bersusah payah mencari rezeki.

“Saya bercita-cita jadi doktor dan keputusan UPSR ini akan terus memberikan saya semangat untuk belajar bersungguh-sungguh di sekolah menengah nanti. Saya ingin buktikan kemiskinan bukan penghalang untuk kita berjaya.

“Ibu saya, Zalikha Sulong, 51, selalu berikan nasihat agar belajar baik-baik selain doanya yang sentiasa mengiringi saya. Guru-guru juga tidak jemu mendidik saya dan tanpa mereka sudah tentu keputusan sebegini tidak dapat saya perolehi,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: