DRAMA Sayangku Kapten Mukhriz beri impak kepada karier seni pelakon baharu, Raja Afiq.
Masakan tidak, kerana karakternya sebagai Kapten Mukhriz atau Ustaz Mukhriz, namanya makin dikenali dan kelibatnya mula jadi perhatian.
Biarpun namanya dikenali menerusi watak berkenaan, namun jejaka berusia 22 tahun ini sebolehnya ingin lari dari imej Ustaz Mukhriz.
Jelas pemilik nama sebenar Raja Muhammad Afiq Raja Razali ini, dia tidak mahu hanya dikenali kerana satu watak semata-mata.
"Tidak dinafikan, ke mana saya pergi, andai ada yang perasan, orang akan panggil saya Ustaz Mukhriz.
"Tapi kalau boleh saya ingin lari dari imej tersebut kerana saya berharap untuk menjadi pelakon versatil yang boleh membawa pelbagai watak termasuk antagonis," katanya ketika ditemui baru-baru ini.
Raja Afiq berkata, bagi memberi kelainan dalam drama lakonannya pada masa akan datang, dia kini giat membina badan agak tampak lagi kekar berbanding kini.
"Sekarang saya sedang sibuk menjalani penggambaran Lara Cinta Ameena bersama Tiz Zaqyah dan pihak produksi minta saya bina badan agak tampak lebih matang.
"Jadi mahu atau tidak, saya terpaksa makan lebih daripada biasa dan pada masa sama, saya turut meluangkan masa ke gimnasium untuk membina badan agar tidak terlalu kecil," jelasnya.
Tidak hanya mahu dikenali sebagai pelakon versatil, Raja Afiq berkata, dia juga tidak mahu kisah cintanya lebih menjadi perhatian umum.
"Fokus utama saya untuk menceburi bidang seni kerana minat dan saya tak mahu orang lebih memberi perhatian kepada kisah cinta," katanya.