Thursday, June 14, 2012

Emillie Cafe bukan sekadar makanan

Hiasan dalaman di Emillie Cafe mampu membuatkan pengunjung terpukau dengan keunikannya.

EMILLIE Cafe baharu dua tahun beroperasi di lokasi yang agak tersorok dalam sebuah kawasan perumahan di Laruh Skim, Kuching, Sarawak.

Namun ia tetap menjadi tumpuan pengunjung untuk menjamu selera.

Rahsia kejayaannya terletak pada konsep 3R iaitu rehat, rekreasi dan riadah yang diketengahkan pemiliknya, Ahmed Ezi Firhan.

Pemikiran di luar kotak usahawan muda yang baharu menginjak usia 20 tahun itu menyaksikan bagaimana takrifan sebuah kafe diperluas menjadi sebuah pusat sehenti.

Selain peranan utamanya sebagai tempat makan, Emillie Cafe turut menyediakan kemudahan gimnasium dan spa kecantikan sekaligus meletakkannya dalam kelas tersendiri.

Turut diberi tumpuan ialah usaha mewujudkan suasana yang kondusif dan terkini di premis berkenaan sesuai dengan cita rasa semua lapisan umur.

MerangsangLantaran itu, premis Emillie Cafe dipecahkan kepada beberapa zon seperti ruangan terbuka, bilik VIP, bar dan bahagian gua tiruan yang dilengkapi kolam ikan hiasan.

"Prinsip kami di Emillie Cafe ialah makanan perlu dinikmati dalam erti kata sebenar dengan gabungan suasana yang merangsang selera.

"Rangsangan selera itu kemudiannya dilengkapkan dengan makanan terbaik dan kerana itu kita tidak sesekali berkompromi dengan aspek kualiti," katanya.

Demi memenuhi ragam cita rasa pelanggan, sebanyak 12 gerai jualan disediakan di Emillie Cafe yang merangkumi masakan panas dan makanan tempatan, Semenanjung serta Barat.

Chilli HOT Dog

Bagi yang mahu menikmati makanan tempatan, mereka boleh mencuba mee kolok, laksa Sarawak mahupun sup tendon.

Untuk menghilangkan kerinduan perantau dari Semenanjung pula, Emillie Cafe menawarkan laksa Penang, laksa utara, mee hoon sup utara, mee hoon sup Johor atau mee rebus Tok Mat.

Tidak ketinggalan ialah seleksi makanan barat umpamanya lamb chop, spagheti, lamb bite dan chicken chop.

Menjadi pelengkap ialah pelbagai jenis minuman dan sebagaimana kedai-kedai makan lain di Sarawak, nama-namanya cukup unik dan kerap membuatkan dahi berkerut.

Antaranya ialah air teh ular, holo, limau mantak dan kalamansi. Untuk mengetahui apa rasanya, cubalah sendiri kerana ia pasti tidak dapat diterjemahkan ke dalam bentuk penulisan.

Selain menerima pelanggan harian biasa, Emillie Cafe turut menerima tempahan untuk majlis makan malam istimewa dengan menu berdasarkan permintaan pelanggan.

"Antara yang biasa diminta ialah makanan laut dan juga ikan terubuk segar yang cukup sinonim dengan Sarawak," kata Ahmed Ezi.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: