Monday, November 29, 2010

Natrah 2: Antara Penelitian Dan Kehambaran

Maya Karin (Natrah) dan Remy Ishak (Mansor Adabi) lebih berkesan sebagai penyeri cerita yang mengasyikkan pandangan.

DUA perkataan yang boleh dirangkumkan selepas menonton teater Natrah musim kedua di Istana Budaya, malam Rabu lalu adalah penelitian dan kehambaran.

Mungkin kombinasi ini agak canggung bersatu tetapi itulah realiti yang boleh disimpulkan tentang teater arahan Erma Fatima ini.

Jika dilihat pada satu sisi, kupasan Erma kali ini adalah lebih cermat, teliti dan bijak. Namun, kesan pada penelitian yang dipaparkan itu lantas mengundang kehambaran pada perjalanan cerita yang berlangsung sepanjang lebih dua jam itu.

Mungkin bagi penonton yang hanya ingin berhibur tanpa mahu dibebankan dengan paparan emosi dan monolog yang sarat dan mendalam, pasti sukar berkompromi dengan aspek itu.

Namun, tiada apa celanya dengan perincian mahupun kupasan fakta yang dipaparkan itu cuma ia tidak boleh lari daripada satu kesan iaitu hambar dan bosan.

Babak cemas yang menyaksikan Natrah dipisahkan daripada ibu angkat dan suaminya, Mansor Adabi dalam teater Natrah 2.

Positifnya Natrah pada kali ini adalah penggunaan props yang lebih besar skalanya. Ia sekaligus memberikan impak lebih dramatik pada persembahan teater ini.

Penekanan pada beberapa babak monolog sebenarnya memberikan lebih jiwa pada pementasan ini. Babak monolog Natrah pada tiga peringkat usia, monolog Natrah pada usia tua (lakonan Sofea Jane) dan monolog di antara ibu angkat Natrah iaitu Che Aminah (Umie Aida) dan ibu kandungnya Adeline Hunter (Susan Lankaster) menegakkan hak masing-masing terhadap Natrah adalah paparan yang tinggi nilainya.

Menyentuh aspek lakonan, Umie Aida, Sofea Jane dan Susan Lankaster cukup meyakinkan menerusi penjiwaan watak masing-masing.

Fizz Fairuz juga layak dipuji kerana penterjemahan yang lantang dan tepat sebagai peguam Ahmad Ibrahim.

Bagaimanapun, Maya Karin (Natrah) dan Remy Ishak (Mansor Adabi) lebih berkesan sebagai penyeri cerita yang mengasyikkan pandangan.

Menariknya juga untuk musim ini, penonton turut berpeluang untuk melihat aksi tarian Mansor ketika berdendang ria bersama Natrah. Meskipun Remy tampak pelik ketika menari, namun postur tubuhnya menghayun tari menjanjikan satu hiburan yang istimewa.

Cuma agak meralatkan apabila nama-nama besar yang dihadirkan bagi menyerlahkan teater musim ini tidak memberikan banyak makna pada Natrah.

Selain Susan Lankaster yang menggantikan Samantha Schubert untuk watak ibu kandung Natrah, Ziela Jalil sebagai ibu kepada Mansor Adabi dan Fizz Fairuz sebagai Ahmad Ibrahim, muka-muka baru yang lain seperti Liyana Jasmay, Nabila Huda, Aaron Aziz dan Rahim Razali sekadar melengkapkan kembara Natrah kali ini.

Muka baru seperti Liyana Jasmay sekadar melengkap kembara Natrah kali ini.

Pementasan Natrah kini sedang berlangsung sehingga 5 Disember depan setiap hari pada pukul 8.30 malam di Istana Budaya (IB), Kuala Lumpur.

Tiket-tiket yang berharga RM30, RM50, RM70, RM100 dan RM150 boleh dibeli di kaunter box office IB atau menerusi tempahan di laman web 2u.biz. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi 03-40265558 atau layari istanabudaya.gov.my.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: