Monday, February 28, 2011

Arkib fotografi sejagat


Gambar seorang lelaki menghumban mayat mangsa gempa bumi yang melanda Port-au-Prince, Haiti pada Januari tahun lalu yang dirakam oleh jurugambar, Olivier Laban-Mattei memenangi hadiah pertama bagi kategori Berita Umum Cerita Gambar.


SEJAK lebih 50 tahun, pertandingan anjuran World Press Photo bukan hanya menampilkan kejayaan fotografi dan kewartawanan malah menjadi arkib penting dalam peradaban manusia.

Kini badan yang berpengkalan di Amsterdam, Belanda itu menyimpan lebih daripada 10,000 gambar yang diiktiraf sebagai yang terbaik tahun demi tahun. Pengiktirafan gambar World Press Photo of the Year bermula pada 1955 iaitu gambar kemalangan pelumba motorcross yang dirakam oleh jurugambar Denmark, Mogens von Haven.

Sebahagian daripada gambar tersebut sudah menjadi imej ikon seperti gambar kanak-kanak perempuan yang berlari dalam keadaan berbogel semasa serangan bom di Vietnam.

Pemilihan pemenang pertandingan tahun 2010 yang diumum tahun ini mempamerkan imej-imej yang penuh dengan kegelapan, kesengsaraan, malapetaka, konflik dan kemusnahan alam. Berikut senarai pemenang tempat pertama mengikut kategori.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: