jangan lupa klik disini Loading page Loading page

Monday, October 11, 2010

Gambar Kemalangan Ngeri Delima Express Di Simpang Ampat!

image

image

 

 

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gambar kemalangan maut  gambar kemalangan maut  gambar kemalangan maut gambar kemalangan maut gambar kemalangan maut gambar kemalangan maut  gambar kemalangan maut gambar kemalangan maut

Senarai kematian setakat ini….

Pemandu bas ekspres Delima :

1. R Ramachandra, 52, dari Kampung Tengah, Klebang Besar;

Penumpang bas ekspres Delima : -

2. Muhammad Farizuddin Talib, 19, dari Balai Panjang, Malim

3. Azizi Ajis, 19, dari Kampung Japis, Nyalas

4. Norazmi Abdul Karim, 24, dari Kampung Pondok Kempas, Selandar

5. Sharene Sofia Fadzry Tan, 18, dari Semabok Perdana

6. Nur Shafika Baba, 29, dari Pokok Mangga.

Warga Myanmar yang kenderaan yang mereka naiki belum disahkan :

7. Pau Khan Tual, 21;

8. Kam Khaw Tual, 28; dan

9. Cin Thawa Tuang, (umur tidak diketahui)

Pemandu van:

10. Goo Chuan Heng, 34, dari Taman Maju, Batu Pahat;

Warga tempatan yang belum disahkan kenderaan yang dinaiki:

11. Pang Shi Moei dari Taman Segar, Segamat, 57, dan

12. Eng Sok Kuan dari Kuala Lumpur, 52




 

 

 

 





50 comments:

  1. dari hari tu dah sejak sani express kena..aku dah berbuih2 bagi amaran... bas-bas express kat malaysia semua memang pukimak, babi betul!

    ReplyDelete
  2. takziah untuk keluarga mangsa....

    ReplyDelete
  3. anyway jgn nk salahkan 100% kat pemandu bas...actually saya hanya 100meter di belakang bas delima sebelum kejadian berlaku...kalau tengok dr belakang nampak mcm bas tu nk mengelak sesuatu..yg saya pelik ader sebiji honda hitam arah utara terlibt samer yg maner bhagian belakng hingga depan sebelah kanan remuk...tapi x pula berita atau mane2 akhbar siarkan...kena selidik dulu jgn nak maki x tentu pasal...lagipun dah dekat nk mgrib...kawasan tuh pun ,e,ang terkenak dengna KERAS..pernah bapa saudar saya pandu kat situ tetiba tengok jln macm ader selekoh kekanan..terus beristigfar then alhamdulillah jalan tu nampak lurus balik..wallahualam

    ReplyDelete
  4. Wallahualam kita tak tahu apa yg sebenarnya terjadi jadi kita jangan menyalahkan sesiapa. ini sudah takdir dari Tuhan....jadi terima sajalah qada dan qadarnya....bersyukurlah bagi insan2 yg terselamat dan takziah buat ahli keluarga2 yg terkorban.....

    ReplyDelete
  5. setiap yg berlaku ada hikmah yang tersembunyi..
    ingat pada Allah SWT sentiasa...

    ReplyDelete
  6. tu r pasal...time jadi mcm nie sumer nk saman menyaman, salahkan jabatan tuh,jabtn nie...xkn r jabtn yg terlibt nak dok ikut stiap biji bas kat malysia nie g maner...pokcik yg masuk tv mlm tadi...memng kita tau dia sedih coz ank dia pun arwah dlm kemalangn tuh..tapi kena redha dn bnykkn berdoa...nie nk salahkn sumer org...tau dier emo...bnykkn berdoa..ni yg Allah dh tentukan bahawa ank die pegi dengn cara mcm nie...Al- Fatihah tuk yg pergi (agama islam)

    ReplyDelete
  7. woi pukimak mendenya...kalau ko dh berbuih sgt mulut tuh...ckp jer kat PM suh bakar sumer bas kat Malaysia nie..dh susah2 x yah naik bas..beli keter...yg org2 kampung x mampu tuh..ko tolong r hntarkn dorang nk g maner...ko beli r lori ayam hntr dorang..bengong..nk maki x tentu pasal...kalau sumer org kat msia nie kaya..x der r dorang buat bas nie jd kenderaan awam...naik beca jer.....(ko r babi..)

    ReplyDelete
  8. Kdg kdg komen korang ni baguih jugak, tapi kena ingat la bro, suka tak suka hati dan perasaan jgn main tak kena kat kita tak tau la rasa macam mana, takdir takdir juga tapi hakiki camna. Sepatutnya macam bro sorang to, kata biaq depa buat CSI dulu. Yang heran bila tengok gambaq ada 3 buah bas tapi dalam TV tunuj satu bas aje.... apa dah jadi ni... What ever mari la sama kita sedekah alfatihah kepada mereka yang dah arwah.

    ReplyDelete
  9. ada 2 bas aje yang terlibat...dalam gambar pun nampak ada 2 aje!

    ReplyDelete
  10. Anonymous.. Kalau betul kamu ada dekat belakang bas delima tu, tolonglah bantu siasatan polis dengan memberi keterangan. Mungkin keterangan kamu tu yang akan membantu pihak polis menyelesaikan punca kemalangan ini.. Sampai sekarang diorang tak tau apa punca kemalangan ini. Mangsa yang terselamat beritahu pihak media pemandu bas memecut. Tapi bila polis tanya, dia tak berani jawab, dia cakap tak tahu sebab tengah tidor..

    ReplyDelete
  11. aku memang tak puas hati dengan bas-bas kat highway kita sekarang... dah banyak kali...bukan banyak kali...setiap kali aku tengok bas-bas nie bawak gila2 haram jadah! aku ngamuk betul takde sapa nak ambil tindakan betul2... bila dah jadi camnie..menteri bertanggungjawab cari alasan itu lah ini lah.. ada yang salahkan takdir... sepatutnya tokey bas kena lebih bertanggungjawab! jangan lah nak salah orang halus lah...ini sekadar alasan BODOH aje! siapa yang terang2 salah dalam hal nie...dari pemerhatian awal boleh dikatakan bas lah yang bertanggungjawab lah bukan... ramai yang mati sia2...masih muda mentah lagi tak sempat merasa dunia...pada aku tokey bas dan pemandu bas, patut disiasat dan di bawa ke muka pengadilan!

    ReplyDelete
  12. tak patut la gambar2 arwah tunjuk kat cni.
    bayangkan korang kat tempat dorang yg da arwah ni.
    ape perasaan korang klu gambar korang yg mengaibkan disebarkan.
    korang sendiri pon nak letak gambar kat facebook, taw plak nak letak gambar yg cantik2,tanak hodoh2.

    sorry, just menegur je.

    ReplyDelete
  13. jpj yang salah ni... Ngan pemandu keta cpat je saman, ngan bas rilek je lepas... ni dah sah2 rasuah nyer pasal... FUCK JPJ!!!!!

    ReplyDelete
  14. yang sebenarnya yang salah adalah pemandu bas tersebut....dah tahu bawa ramai penumpang, janganlah bawa dgn laju dan terburu2....lagi2 umur dah 50an tak berapa peka dgn keadaan sekeliling...penyakit pun mungkin bertambah...mata tak secerah dulu...kesian pada mangsa yg rata2nya masih muda dan aku yakin jika mereka mampu, mereka akan beli kereta utk kemana2....

    masa muda2 dulu aku selalu naik bas...aku tau ragam pemandu bas ni sbb mereka kejar komisen trip....kalau tak gaji ciput mcmana nak bagi keluarga sesuap nasi....
    maka kesimpulannya kerajaan kenalah prihatin dgn nasib2 pemandu bas yang bergaji kecil....

    ReplyDelete
  15. apa bendalah kau gadoh2 ni....al-fahtihah..kepada arwah yahg beragama islam..

    ReplyDelete
  16. jgn cepat membuat andaian...biar pihak berkuasa menjalankan siasatan dulu...cuma yg mampu...sama-sama kita mendoakan semua mangsa yg beragama islam akan diampunkan dosa mereka semasa hayatnya dan diterima Allah segala amalannya.

    ReplyDelete
  17. Salam...Sori ah kalo pe y aku nax ckp neh akan wt ssape trasa...dripda kite duk ckp bkn2...duk judge y kite xthu ujung pngkal..y hnya mlihat...y hnya mdengar cite2 cm angin tuh...sbaeknya kite sedekahkan Al-Fatihah ntuk mangsa y bagama islam moga ditempatkan dalam golongan yang beriman..n takziah juga pda kuage mangsa y bkn islam...bkn ke xelok kalo kite asyek bcite sal org y da mninggal..???n pda pihak y tbabit,..siasatan segera pelu diwat n tndakan sgra juga pelu dambil ntuk mngenalpasti punca blakunya tragedi ini...

    ReplyDelete
  18. Al - Fatihah n takziah utk sume yg meningal..., kesian kesian kesian.. sedih nye, ya Allah... apa dah jadi dgn kite semua... dah berlaku baru nak salah sume org, nie dah kali ke berapa bas exsiden sy pun x tau... kuat kuasa kan had laju bas 90km/j serta merta jgn cakap je!!!

    ReplyDelete
  19. Pengusaha bas tu business man. Cut cost. Bilangan pemandu/pekerja seminimum mungkin. Rotate pemandu, jadual padat. Dulu aku penah teman pemandu berborak sebab bwk bas ngantok. Pemandu ganti pon tgh tido. Dia ckp dah 3 hari rotate tido dlm bas ngan pemandu ganti. Suh berenti rehat dia tak buleh sebab kene kejar trip. Salah sape? Drebar gaji kechik je beb, keje pon cincai arrr...

    ReplyDelete
  20. gaji pemandu tak cukup bayar makan minum anak...pengusaha bas/tokey bas kaya-raya sampai boleh jadi jutawan... kita tak boleh senyap dan serahkan pada pihak berkuasa sahaja, sebagai rakyat dan pemerhati kita kena beri tekanan sikit supaya tindakan sewajarnya diambil. eleh, takyah siasat2, sesiapa yang bawak kereta kat highway boleh tahu betapa kurang ajarnya bus-bus sekarang ini! dah lama aku simpan kemarahan aku kat bas-bas nie dah! akhirnya tengok apa dah jadi... memang nahas yang menunggu masa aje, tak perlu tunggu takdir kerana pemandu bas/pengusaha bas yang sengaja cari nahas sebenarnya!

    ReplyDelete
  21. yup...aku yg berada kat blkg bas masa kejadian..thnks pd yg suh aku wat report...tapi dr yg aku tengok..(kalau korang penah baca gak) aku lupa aper blog tuh...dua biji keter yg betul2 berda di depan kete hondan n myv yg kena himpit bgtau..bas yg terbalik tuh memang TIDAk dipandu laju..pemandu pun x der rekod saman...setau aku pemandu yg lebih berusia yg memandu dengan berkhemah..bukan mcm pemandu2 yg muda23..pandu ikut hati...kalau dah tua..dah tentu dorang ingt anak bini...jgn tengok bas r..kalau org yg bawak lori atau kete sekalipun ader ker pakcik2 bayer umur ayah korang memecut lebih 100km...kalau aderpun x bnyk...biasa paling laju pun dorang dok line nombor 2 jer...BETUL X?.......

    ReplyDelete
  22. memang 2 biji bas jer terlibat...bas delima n JKM..bas JKM x sempat nk brek tu yg die pun rempuh gak bas tuh.

    ReplyDelete
  23. AS Sepang...
    Apalah kau org ni..dok maki JPJ la,myalahkan Pmndu bas la..Cuba bwa2 ISTIFAR n fikir POSITIF.X usah salahkan ssiapa tmaksuk JPJ.Jbatan dia org dah sah2 mjlnkan tugas dgn baik,cuma kita ni je RAKYAT MALAYSIA YG X ADA DISPLIN DIRI BILA BERADA DIATAS JALAN RAYA..
    Dah benda nak jadi..berbalik pada QADA'&QADAR. Semua yg blaku ada ptunjuk drNYA.Sama2la kita bdoa agar roh mangsa ISLAM yg trkrban ditrma ALLAH S.W.T.Ingatlah smua pnguna jln raya..higwy,jln kmpg atau bndar anda mgkin menerma nsib yg sma jika anda lalai dan pentgkan diri sndiri.

    ReplyDelete
  24. ape yg da jdi ini smga kta ambil iktiba....
    kpd keluarga yg dtmpa musibah smga anda bnyk bersabar serahkan kpd ALLAH kpd pnggna jln rya yg lain,brhaty-haty slalu...mlg tdk brbau

    ReplyDelete
  25. jln tu mmg keras..bkan keras batu la.
    sp ulang alik melaka-kl tau la hot spot kat situ.
    aku nek bas ekspres 6 thn..mmg bto laju dorang bwk
    lu org xtau ape2 jgn ckp byk..fitnah dol

    ReplyDelete
  26. sejak sepuluh tahun kebelakangan ni masa aku pandu
    kereta tak pernah pun dapat potong bas express kat
    lebuhraya walaupun memandu selaju 110km sejam, tak
    payah la bagi alasan kejar trip, bagi aku kalau gaji drebas bas tinggi macam gaji pengurus pun mereka tetap akan pandu laju sampai la mereka sendiri mampus kemalangan...

    ReplyDelete
  27. aku setuju dengan atas... dah lah tu...kalau kita depan dia...dia akan bagi lampu2 suruh kita ke tepi padahal bukan lane dia pun dah memandu lebih dari 110km sejam pun! memang bas2 yang bersalah! toksah bagi alasan kawasan keras tu lah ini lah!

    ReplyDelete
  28. alah pada aku senang aje kalau nak selesaikan masalah ni.
    1. sedara mara kau. anak penak kau. kau hantar sendiri jangan naik bas. kalau kau ingat kau sendiri antar selamat.
    2. sediakan 2 biji bas yang satu tambang mahal.ada insuran lari laju cepat sampai.
    3. yang satu lagi tambang murah tak ada insuran jalan lambat. nak selamat punya pasal kunci pedal bas jangan lebih lari dari 90km.

    aaaaaaaaaaaaamacam. lu sendiri fikir.

    ReplyDelete
  29. mansor, masalahnya bas-bas ini membahayakan nyawa kereta2 lain bukan sekadar bas dan penumpang dia sahaja!

    ReplyDelete
  30. mansor,
    no 1 tu xrelevan la der...klu org xde kemampuan ape lg dorang leh naik..bas jugaaaak..xpon keretapi.
    bukan saje bas..lori pon laju cam haram..
    plus kete yg cibai potong lane kiri..haram jadah

    ni semua mentaliti der..bukan saja drebar bas..malah semua pemandu

    ReplyDelete
  31. bodo punya mansor...komen mcm org pekak....

    ReplyDelete
  32. yg komen atas nie lagi r pekak..betol per si mansor tu ckp....kalau si mansor pekak ko tu lagi r..buter...wawa...org pekak boleh bwk keter lagi..kalau buter..ko pikir r sendiri dolll

    ReplyDelete
  33. spe erk pmandu die....????cbe teka...aku bkn nk kutuk bngsa lain n mlibatkn isu perkauman ke...tp kdg2 hkikat nye btol,org kulit hitam kat malaysia ni ske bwk laju n kdg2 sembg ngn mmbr die gle2...smpi aku dok dlm bus pon x bly tdo....dgr dorg smbg..klu lh aku naek bus n thu dorg ni bwk...mmg aku x bly tdo..dorg mst bwk ljunye gak...aku bkn nk mnuduh tp hakikat sbnr n pngalaman aku gak sbg student...dr aku skolah teknik smpi aku msuk U iaitu dari kedah ke melaka.xthulh dorg ni mmg jenis ske bwk laju ke....tgk jelh kat dalam malaysia ni....nmpk je EX5 n bunyi prommmmm2!!!aku dh thu dh mto spe...x kiralh dorg tua ke muda...sme je...

    ReplyDelete
  34. hello toksah kutuk bangsa lain bawak tak betul...orang melayu 2x5 5x2 aje...dah banyak aku tengok kadang2 lagi dahsyat perangai!

    ReplyDelete
  35. mcm2 komen i tgk dlm nie..

    ReplyDelete
  36. semua bas dalam malaysia ni kene letak speed cut 90 km/h je paling laju...mane2 bas yg tak letak,owner company akan diambil tindakan sewajarnya...saman la kaw-kaw....RM30 000 satu bas ke....baru semua takut..

    ReplyDelete
  37. aku sering tertanya apa sebenarnya kejadian di arah bas berkenaan
    semua org duk asyik nak tahu arah yg bas terdampar....

    ada kesan brek yg panjang di arah bas berkenaan sehingga memasukki tgh jalan dn membawa bas terbang ke sebelah....

    2 faktor kita membrek kalu kita di posisi bas delima terbabit

    mengelak sesuatu
    atau mengantuk

    rsnye kalu terbabas linebrek tu bukan dr garisan lurus hingga membelok...

    aku lebih syak mengelak sesuatu....

    ReplyDelete
  38. Al-fatihah untuk mereka yg telh pegi terdahulu dr kita....Kepada sumer kawan2, kita toksah gaduh kat cni....Sumer tu atas diri kita sendiri....Rakyat Malaysia memang terkenal dengan budi bahasa but bila masuk jer keta, rakyat malaysia lah yg paling xberbudi bahasa.....Sumer yg berlaku tu ada hikmahnyer....So kita sumer ambil lah sebagai pengajaran and bukan menjadi hakim untuk menjatuhkan salah kepada sesiapa....Maaf kalu tersinggung dgn pendapat ni.....

    ReplyDelete
  39. takkan kita nak tengok aje dah terima bulat2 apa yang berlaku! dah memang confirm bas-bas express yang bawak laju2 kat highway sekarang ini penyebab kemalangan, takkan kita nak duduk dan terima aje nasib kita satu hari berlanggar dengan bas-bas express kurang ajar ni!

    ReplyDelete
  40. memang betul byk pemandu bas kt Malaysia ni yang bawak laju.2 tak dinafikan.aku ada experience naik bas ekspres di negara2 luar& d/org mmg ikut peraturan,rileks jer,tk terburu2 mcm kt malaysia ni.tp dlm kes ni la kan aku rasa mesti driver ni ada nmpk sesuatu.kita tktau...kita tkde masa kejadian so sng la kita nk ckp mcm2& sesuka hati nk memaki orang sana sini.klu iya pon tk pueh ati,gunakan la bahasa2 yang elok tuk di baca.memang betul,tempat 2 memang kerasso tk mustahil klu driver 2 ada ternampak sesuatu& cuba tuk mengelak nya.wallahualam...takziah tuk keluarga mangsa& alfatihah.....

    ReplyDelete
  41. salam semua...memang benar ini pengalaman saya sendiri dari n9 ke simpang empat tampin kawasan sertebut ada lurus dan tenang, tetapi agak berbahaya disana kerana saya melihat kelibat seorang tua berjalan melintas jalan membawa anak kecil dipimpin, waktu itu saya pikir ada kereta rosak ditepi jalan,tetapi saya lihat hanya kawasan hutan dan bukit, saya pula fikir dari mana agaknya orangtua yg melintas jalan dan kemana mereka ingin pergi.waktu itu saya hampir tergamam dan tidak lama selang beberapa km ,agak saya dalam 12km masuk tampin ada lori terbalik menghalang jalan 3 line disana, alhamdulillah kerna saya memandu perlahan kerna memikirkan kejadia orang melintas tadi, waktu kejadia tersebut dalam 6.55 pm 13 hari selepas hari raya pose, waktu itu saya pulang dari shah alam ke batu pahat.memang agak sukar dipercayai, tapi bagi merekA YAng mengalami kejadian ini mereka akan tahu.

    ReplyDelete
  42. itu pasal aku kata si mansor bodoh dan pekak....
    dia ingat bapak dia kaya mcm tokey petai...org yg sokong mansor lg pekak dan cacat...

    ReplyDelete
  43. sebagai org Islam kita wajib terima qada n qadar dr Allah SWT,tapi sekurang2nya kita perlu berusaha....
    memang sy akui pemandu bas exspress sekarang mmg memandu laju...pengalaman sy,memandu dilorong kiri dengan kelajuan 110km/jam...terdpt sebuah bas dibelakang yang yang terlalu hampir dengan kereta saya...ya rabbi,kalau betul nk memotong sila lah ikut ke laluan kanan,laluan memotong...

    ReplyDelete
  44. saya baru kena tadi dengan bas express Suasana Edaran dalam simpang nak masuk ke Seremban, bawak punya laju dan gila2 main potong tak fikir orang lain! memang kurang ajar punya...langsung takde fikir pasal kereta lain di jalanraya!

    ReplyDelete
  45. saya orang yang kerap berulang alik dr jb ke kl bas bg menjimatkan kos berbanding kereta.disebabkan kita ada akal dan pilihan maka bas adalah alternatif wajib. Laju perlahan bukan jadi masalah,kecekapan pemandu dan elakkan dari mengantuk adalah lebih baik. nak bas bwk 90km/j? jgn buang masa...160km/j pun xpe asal cepat sampai. sedangkan kita memandu di highway pun 160/170 kan??? tp tidak bagi 1k cc kebawah. Dah takdir nak watcamne.sye juga terperangkap di Pedas pada hari kejadian kebetulan saya tidak menggunakan bas tetapi memandu kereta pd ahad 10/10/10.

    ReplyDelete
  46. kene sapu angin lintang barangkali..??

    ReplyDelete
  47. anyway ko org jgn marah sgat.kereta honda yg remuk macam ne leh ada kt lorong menghala ke utara sedangkan kerata 2 dari arah utara menuju ke selatan.mungkin bas 2 mengelak kerata 2 lalu terbabas.

    ReplyDelete
  48. jom ramai2 naik bas p stadium putra bukit jalil..tgk bola menate vs sembilang...

    ReplyDelete
  49. Complain lah ke taukeh bas jutawan macam ini...
    http://bit.ly/bJrhpD

    ReplyDelete
  50. moral and values... jgnla bwk laju2.... kelajuan mbunuh....

    ReplyDelete

Tinggalkan Komen Anda Sini: