Friday, October 29, 2010

Finas Tubuh Jawatankusa Penasihat Dan Umum Ahli Perbadanan Baru

Ahmad Idham

PETALING JAYA: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) menubuhkan Jawatankuasa Penasihat Finas bagi memberi peluang kepada persatuan perfileman memainkan peranan lebih aktif dalam pembangunan industri perfileman tempatan.

Pengumuman itu dibuat oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) merangkap Pengerusi Finas, Datuk Mohamed Mohd Daud selepas dipersetujui oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim.

Finas dalam satu kenyataan yang dikeluarkan petang Khamis berkata, jawatankuasa itu berperanan memberikan pandangan dan nasihat kepada menteri dan Ahli Perbadanan dengan membuat syor berkaitan dasar dan program bagi meningkatkan prestasi pembangunan industri filem tempatan.

Jawatankuasa itu terdiri daripada Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan dianggotai tidak lebih daripada tujuh ahli. Tiga daripadanya terdiri daripada ahli Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim) manakala empat lagi dipilih berdasarkan pengetahuan, pengalaman dan kepakaran dalam bidang perfileman.

Jawatankuasa tersebut diselia oleh Finas dan ia akan bermesyuarat setiap tiga bulan sekali. Pelantikan tersebut berkuat kuasa 1 Oktober lalu sehingga 30 September 2011.

Berikut ini senarai Jawatankuasa Penasihat Finas bagi penggal 2010 – 2011.

Pengerusi: Datuk Mohamad Mohd Daud (Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan)

Timbalan Pengerusi: Mohd Mahyidin Mustakim (Ketua Pengarah Finas)

Ahli:1. Panchacharam 2. Jurey Latif Mohd Rosli 3. Khir Mohd Nor 4. Datuk Aziz Singah5. Hans Isaac6. Chiu Keng Guan

Sementara itu Finas turut memaklumkan telah menerima pelantikan Ahli Perbadanan agensi itu yang sebelum ini kecoh dipertikaikan oleh orang-orang filem.

Ahli Perbadanan Finas untuk penggal 2010 – 2011 dianggotai oleh Mohammed Mohd. Daud sebagai Pengerusi, Presiden Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim) yang juga Presiden Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM), Ahmad Puad Onah sebagai Timbalan Pengerusi.

Ia turut dianggotai oleh lapan ahli yang terdiri daripada Datuk Azman Salleh, Datuk Mustapha Maarof, Datuk Abdul Rauf Yusof, David Teo, Ahmad Idham, Ahmad Suhaimi Endut, Ahmad Ibrahim dan Garuna Murthee Kandiah.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: