Monday, June 4, 2012

Ikan bakar petai


SATAR buatan asli dari Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang turut menjadi tarikan pelanggan restoran ini.


PEMANDANGAN sebuah bangunan bersebelahan Balai Bomba Bandar Baru Bangi, Selangor itu bagaikan berpesta.

Malah, lokasi itu dipenuhi deretan pelbagai jenis kereta di bahu jalan sehingga menyebabkan aliran trafik agak perlahan.

Sebaik sahaja memasuki premis, pelbagai kelibat manusia dapat diperhatikan.

Ada yang sedang menikmati makanan, kanak-kanak berlari riang di taman permainan malah ada yang bersolat di surau.

Itu pemandangan biasa di Restoran Ana Ikan Bakar Petai.

Kedatangan kru Jurnal pada Rabu lalu disambut baik oleh pengurus restoran iaitu Aiman Deraman , 37, yang berasal dari Kuantan, Pahang.

Segak berkemeja, berseluar jean serta berkopiah beliau menjemput penulis dengan senyuman.

Suasana bising dengan pelanggan memilih makanan, pelayan restoran mengambil menu selain berbual-bual selepas perut kenyang menjadi perkara biasa di restoran ini.

Terasa aroma bau petai yang sedang dibakar membuatkan penulis kecur liur.

Memulakan bicara, Aiman memberitahu, perniagaan makanan itu bermula pada tahun 1996 di Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang.

"Mulanya arwah ayah dan ibu hanya berniaga secara kecil-kecilan menjual otak-otak dan satar.

"Kemudian ia berkembang dengan restoran makanan yang dimulakan dengan modal yang kecil," katanya.

Ketika diajukan soalan mengapa petai yang menjadi ikon ikan bakar restoran itu, Aiman menjelaskan, petai merupakan ulam kesukaan kakaknya Zalina.

Jelas Aiman, Zalina sering bereksperimentasi dengan pelbagai resipi sehingga menjadi menu kesukaan ramai di restoran itu.

Ternyata, percubaan itu mendatangkan hasil yang lumayan sehingga perniagaan keluarga itu mengambil keputusan melebarkan sayapnya di Bangi, Selangor.

Petai cukup popular digunakan sebagai ulam-ulaman terutama bagi masyarakat Melayu.

Perniagaan keluarga

SOS istimewa membuatkan ikan bakar menjadi lebih enak.


Aiman memberitahu, mereka tidak meminjam daripada bank untuk membuka restoran itu. "Berniaga tidak semestinya perlu meminjam. Menyimpan keuntungan sudah mencukupi untuk membuka cawangan seterusnya," katanya.

Tutur Aiman, selain petai, makanan laut yang dimasak di restorannya juga dicampur dengan sos istimewa dan dibungkus di dalam daun pisang.

"Ramuan sos sama seperti restoran ikan bakar lain dengan menggunakan halia, lengkuas, bawang kecil dan rempah ratus tetapi sukatan setiap bahan itu berbeza.

"Lucunya, ada pelanggan yang datang meminta petai dalam kuantiti yang banyak sehingga pernah mereka tidak datang ke restoran sebaik mengetahui bekalan ulam itu terputus stok untuk seketika," ujarnya.

Bercerita mengenai ikan, kata Aiman, jenahak, merah dan siakap menjadi pilihan utama pelanggan.

Cara masakannya pula boleh dibakar atau dimasak pedas, stim atau tiga rasa.

Tidak lengkap berbual dengan Aiman sekiranya tidak bertanya kuantiti daun pisang, petai dan makanan laut yang digunakannya dalam sehari.

"Sebanyak 300 kilogram (kg) pelbagai jenis ikan digunakan dalam sehari. Sotong pula 70kg, udang 40kg dan lala 50kg.

"Petai pula 7kg, arang 50kg serta daun pisang 5kg sehari," katanya.

Selain makanan laut, satar yang merupakan perniagaan awal keluarga itu turut menjadi tarikan utama pelanggan.

Dihasilkan daripada campuran ikan tumbuk, kelapa, gula, bawang, serai, halia, garam dan cili potong, satar sememangnya membuka selera apabila dihidangkan semasa masih panas.

DAUN pisang yang dibalut bersama ikan.


Kerana bahannya yang pelbagai, tidak hairanlah anda akan menikmati tiga rasa utama iaitu masam, masin dan pedas sekali gus sebaik lidah memecah rasa satar.

Teruja

Tidak cukup berbicara mengenai ikan bakar sekiranya tidak merasai sendiri kelazatannya.

Penulis diberi peluang merasai kelazatan ikan pari dan ikan sebelah dimasak bersama petai.

Uniknya, anda perlu membuka sendiri ikan bakar yang dibalut dengan daun pisang.

Sebaik sahaja membukanya, aroma petai berisi sos terus menangkap selera dan membuatkan kecur liur.

Ikan yang digunakan ternyata segar manakala teknik bakar menggunakan arang menjadikan makanan menjadi lebih enak.

Ia bertambah lazat apabila dicicah dengan cili kicap atau kuah air asam sehingga menyebabkan ramai pelanggan memikirkan kuah air asam itu turut dicampur dengan buah kedondong tetapi sebenarnya tidak.

PETAI dikatakan mempunyai manfaat dari sudut kesihatan kerana mampu menurunkan suhu panas badan seseorang selain didakwa boleh mencerdaskan otak.


"Asam jawa yang digunakan agak berbeza kerana berkualiti tinggi dan diimport khas.

"Selain itu, sukatan yang digunakan berbeza selain diperam dalam tempoh tertentu," kata Aziz.

Bagi seorang pelanggan, Yanty Md. Nur, 24, dia sememangnya seorang penggemar petai.

"Jika tidak makan petai sehari seperti tidak sempurna hidup rasanya, tetapi ini kali pertama saya makan ikan bakar yang dimasak dengan petai.

"Rasanya tidak mengecewakan," ujarnya.

Shifudin Othman, 36, sanggup datang dari Batu Pahat, Johor untuk menikmati hidangan ikan bakar istimewa itu.

"Ternyata perjalanan yang agak jauh ke restoran ini agak berbaloi kerana masakannya sedap," katanya.

Pendapatnya dipersetujui Khairul Nizam Mohammad, 32, dan Munzilah Md. Rohani, 30.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: