Monday, October 1, 2012

Salad kentang pembuka selera

ADAKAH anda menggemari salad kentang? Kali ini saya akan berkongsi maklumat dan cara-cara membuat salad kentang.
Sebenarnya terdapat banyak jenis salad kentang yang boleh kita buat. Selalunya Salad kentang akan digaul bersama sos atau kuahnya yang dikenali sebagai dressing.
Dressing yang biasa diguna adalah daripada mayonis dan vinegrette iaitu yang diperbuat daripada minyak sayuran dan cuka. Salad kentang sering dijadikan sebagai hidangan pembuka selera dan hidangan sampingan makanan utama.
Kanji dalam kentang mampu mengenyangkan perut anda. Dengan itu tidak salah untuk anda menikmati salad kentang ini sebagai juadah waktu tengahari atau malam kerana kentang mengandungi karbohidrat yang tinggi.
Salad kentang juga sangat sesuai dinikmati bersama-sama hidangan barbeku seperti ayam bakar dan daging bakar.
Keunikan salad kentang ini ia boleh dinikmati dengan apa jua makanan utama. Ia merupakan menu yang popular dibuat untuk majlis dan keraian hari jadi atau parti-parti lain.
Jika anda suka berkelah dan berkhemah, salad kentang adalah antara menu yang sesuai dibuat. Anda boleh membuatnya sehari lebih awal dan simpannya didalam peti sejuk. Kemudian isikan dalam bekas plastik untuk anda membawanya ke tempat perkelahan atau perkhemahan.
Salad kentang bolehlah dikategorikan sebagai juadah yang sangat mudah dibuat. Bahan-bahan untuk membuat salad ini memang mudah dicari. Untuk membuat salad kentang anda boleh menggunakan apa sahaja jenis kentang yang terdapat di pasaran.
Banyak sahaja jenis-jenis kentang yang boleh anda pilih. Antaranya kentang Waxy, kentang Russet, kentang Idahodan kentang muda yang dikenali sebagai baby potato.
Namun apa yang perlu anda ketahui bahawa
setiap kentang mempunyai rasa yang berbeza-beza dan harganya juga berlainan mengikut jenis. Orang kata tepuk dada tanya selera yang mana satu kentang yang ingin anda gunakan.
Bagi saya jenis kentang yang biasa dijual di kedai sudah memadai untuk anda gunakan untuk membuat salad kentang. Tetapi
pastikan anda memilih kentang yang segar. Elakkan mengambil kentang yang sudah kecut, sudah lama dan yang telah bertunas.
Saya lebih menggemari salad yang menggunakan mayonis dan krim kerana kuah salad ini akan melekat pada kentang dan kita boleh rasa ia sungguh berkrim dan berlemak apabila dikunyah.
Berbanding jika kita menggunakan kuah salad daripada vinegrette. Kuah saladnya yang cair akan mendap di bawah dan apabila anda mencedok kentang, kuah salad pasti akan tertinggal di mangkuk atau pinggan. Tetapi pada mereka yang menjaga kesihatan menggunakan vinegraitte adalah lebih sihat kerana bahan utamanya adalah lemak sayuran dan cuka. Kentang yang anda gunakan boleh direbus, dibakar atau digoreng tetapi cara paling biasa adalah kita merebus kentang itu. Pastikan kulitnya dikupas dahulu dan didadu sebelum merebus supaya mencepatkan kerja anda.
Jika anda merebus kentang itu tanpa dikupas dan dipotong kecil ini akan melambatkan proses menyediakan salad kentang kerana anda perlu menunggu lama untuk kentang empuk. Anda boleh tidak mengupas kulit kentang jika mahu tetapi perlulah membasuhnya dengan bersih.
Teknik merebus kentang juga penting, Rebuslah kentang sehingga empuk sahaja. Jangan terlebih masak kentang yang anda rebus kerana nanti kentang akan hancur ketika anda menggaul bersama kuah salad.
Untuk mengetahui kentang anda sudah masak cucuk sahaja kentang itu dengan pisau. Jika senang anda mencucuknya maka tandanya kentang sudah masak. Anda bebas menggunakan bahan-bahan lain untuk dicampurkan dalam salad potato.
Resipi ini saya menggunakan tetapi anda boleh menggantikannya dengan kepingan daging lembu (bacon),daging ayam, lembu kisar atau hotdog.
Saya juga menggunakan gherkin iaitu sejenis jeruk timun yang dijual dalam botol. Akhir sekali jika anda menggunakan mayonis sebagai kuah salad maka pastikan kentang sejuk dahulu supaya mayonis tidak menjadi cair ketika anda menggaul.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini:

Post a Comment