Tuesday, September 30, 2014

Mimpi buruk jenayah seksual


PELAKU jenayah rogol semakin berani apabila mereka melakukannya kepada ahli keluarga sendiri. - Gambar hiasan


JENAYAH seksual adalah igauan buruk bagi mana-mana kanak-kanak perempuan mahupun wanita.
Meskipun masyarakat melihat serangan seksual ini sebagai satu jenayah tetapi ada juga yang memandang serong terhadap mangsa kerana kejahilannya.
Hampir setiap hari ada sahaja laporan media mengenai mangsa rogol, sumbang mahram atau perkosaan.
Masyarakat juga kian bimbang kerana mangsa serangan seksual ini semakin muda usia mereka dan pelakunya semakin berani.
Pada hujung bulan Mei lalu, rakyat Malaysia cemas selepas membaca laporan media mengenai dua gadis belasan tahun di Ketereh, Kelantan yang mendakwa telah dirogol 38 lelaki.
Minggu hari lalu, media melaporkan seorang kanak-kanak berusia lima tahun di Melaka dipaksa oleh ayahnya melakukan seks oral.
Dibunuh
Dalam satu kejadian lain, seorang guru agama atau ustazah dipenjara lapan tahun kerana membantu suaminya merogol anak perempuan mereka berusia belasan tahun.
Lebih memilukan, ramai juga mangsa rogol yang dibunuh. Seolah-olah, pemangsa seksual ini ada di mana-mana. Mereka mungkin ahli keluarga mangsa termasuk ayah atau saudara lelaki, kawan atau jiran seperti yang dilaporkan dalam banyak kes.
Statistik mendedahkan betapa teruknya kes serangan seksual di negara ini. Pada bulan Mac tahun ini, Dewan Rakyat diberitahu, sebanyak 1,424 kes rogol dilaporkan pada tahun 2013 dengan 90 peratus mangsa berada dalam kumpulan umur antara 13 hingga 16 tahun.
Bagaimanapun, angka yang diberikan ini hanyalah bahagian kecil daripada apa yang sebenarnya berlaku kerana bagi setiap insiden serangan seksual, banyak lagi yang tidak dilaporkan.
Satu daripada sebab mengapa ramai mangsa serangan seksual memilih untuk membisu adalah stigma atau aib.
Perunding Psikiatri Universiti Malaya, Dr. Muhammad Muhsin Ahmad Zahari memberitahu, banyak kes serangan seksual yang tidak dilaporkan kerana mangsa sendiri enggan mendapatkan keadilan.
"Boleh dikatakan setiap minggu ada sahaja mangsa rogol dirujuk kepada kami termasuk mangsa bawah umur.
"Saya pasti ramai lagi yang tidak buat laporan untuk melindungi mangsa serta maruah keluarga," kata beliau yang banyak mengendalikan mangsa rogol.
Ramai mangsa serangan seksual ini memilih untuk berdiam diri, sebahagian besarnya kerana masyarakat memandang serong terhadap mangsa jenayah ini.
Stigma masyarakat ini mencetuskan kebimbangan kepada mangsa. Mereka akan dicemuh sekiranya ada yang tahu nasib malang mereka. Jika mangsa hamil, stigma ini berterusan dan anak itu dianggap sebagai anak luar nikah.

ADA mangsa rogol dibunuh dan disembunyikan di tempat yang sukar dikesan. - Gambar hiasan


Sehubungan itu, tidak ada sebab untuk rasa terperanjat sekiranya kes rogol, sumbang mahram dan perkosaan tidak dilapor atau diselesaikan.
Kajian mendedahkan, 80 peratus pelaku adalah mereka yang dikenali mangsa seperti ahli keluarga mereka sendiri jiran atau orang yang mereka kenal.
"Di samping mencemar nama baik keluarga atau insiden itu menjadi buah mulut, ramai yang tidak melaporkan insiden serangan seksual ini kerana bimbang tindakan balas.
"Jika suami merogol anak perempuannya, isteri takut pergi kepada polis kerana memikirkan kesan jangka panjang sekiranya suami dipenjarakan.
"Isteri mungkin bimbang kemungkinan diceraikan atau kehilangan suami yang mencari nafkah keluarga jika dia melaporkan insiden itu. Jadi, dalam kes ini, siapa yang penting, anak perempuan atau suami?," tanya Muhammad Muhsin yang juga setiausaha kehormat Persatuan Psikiatri Malaysia.
Serangan seksual
Bagaimanapun, ramai yang tinggal bersama mangsa tidak sedar mengenai serangan seksual yang menimpa diri mangsa kerana pelaku begitu licik ketika melakukan jenayah keji itu.
Menurut Muhammad Muhsin, masalah itu menjadi semakin rumit apabila kanak-kanak di bawah umur tujuh tahun tidak tahu apa makna rogol, sumbang mahram atau perkosa.
Justeru, tiada siapa yang tahu serangan seksual telah berlaku.
"Itulah sebabnya mengapa penting untuk ibu bapa mengenal pasti perubahan kelakuan anak mereka. Antaranya, perubahan sikap enggan ke sekolah dan objek-objek yang mereka lukis," katanya.
Bagaimanapun, mangsa serangan seksual yang tertekan dan mengalami kemurungan teruk ada kecenderungan membunuh diri.
"Mangsa serangan seksual menghadapi kesan fizikal, psikologi dan sosial. Mereka mungkin mengalami kecederaan fizikal dan dijangkiti penyakit seksual atau mengandung.
"Mereka juga mungkin tidak dapat menumpukan perhatian dalam pelajaran atau pekerjaan mereka.
"Bagaimanapun, kesan psikologi lebih ketara termasuk gangguan emosi dan trauma," katanya sambil menambah bantuan perubatan di peringkat awal mungkin dapat membantu di samping pegangan agama yang kuat.


No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: