Bahan-bahan:
1 kg daging lembut
sedikit kunyit serbuk - untuk salai daging
segenggam cili api
1 inci kunyit hidup
1 inci halia - dihiris
2 ulas bwg kecil - dihiris
3 batang serai - diketuk
santan
sedikit garam
Cara Penyediaan:
Kelar kepingan daging dan lumur dengan garam dan serbuk kunyit
Panggang daging atas bara sehingga kering. Hiris daging menjadi kepingan.
Sambil tu pilih pucuk ubi yang muda dan lembut. Ketepikan.
Kisar atau tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat.Satukan bahan kisar,daging salai,santan serta serai dan bahan hiris.
Masak diatas api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak sehingga kuah mula memekat.
Apabila santan dah mula memekat masukkan garam serta pucuk ubi simpul tadi.
Kacau sebati dan biar kuah mereneh seketika. Apabila kuah dah mula memekat. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: