|
|
NAMUN di sebalik keseronokan dan keenakan pelbagai sajian yang boleh didapati di restoran tersebut, pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana tukang masak Restoran Atmosphere 360 menyediakan juadah kepada pengunjung.
Pada minggu ini, Gaya Chef membawa pembaca ke dapur restoran tertinggi di Malaysia yang gah berada di puncak Menara Kuala Lumpur pada ketinggian 282 meter.
Dapur tersebut diketuai oleh Chef Eksekutif, Mohd. Zain Othman yang berpengalaman hampir 30 tahun dalam bidang perhotelan dan masakan. Beliau sempat berkongsi pengalaman bersama S3 ketika ditemui, baru-baru ini.
Berbekalkan minat yang mendalam, setelah menamatkan pengajian di peringkat sekolah menengah, beliau mengikuti kursus anjuran Majlis Amanah Rakyat (Mara) dalam bidang Katering dan Perhotelan selama enam bulan.
Dengan sijil tersebut yang diperolehinya selepas menamatkan pengajian, beliau mula bertugas di bahagian dapur dari hotel tiga bintang sehingga kini berada di awangan.
Sebagai salah seorang pakar masakan, beliau sebenarnya mula terlibat dalam bidang tersebut sejak dari kecil.
Chef Zain berkata, minat memasak timbul sejak beliau di bangku sekolah lagi.
"Sejak kecil lagi, saya selalu mengikut kedua ibu bapa saya berniaga kuih-muih di pasar malam. Dari situ, secara tidak sedar minat saya semakin bertambah untuk menceburi bidang masakan.
"Namun demikian, saya tidak berminat untuk menghasilkan kuih-muih tetapi saya lebih berminat untuk memasak hidangan utama," jelasnya.
Menurutnya, perbezaan berada di dapur hotel lima bintang dengan dapur di awangan tidak banyak.
Namun dari segi cabaran, berada di awangan amat mencabar kerana kesemua sajian yang disediakan kepada pengunjung baik makan tengah hari ataupun makan malam perlu dimasak di dapur yang terletak di bahagian bawah Menara Kuala Lumpur.
"Selaku chef di Atmosphere 360, kami berhadapan dengan cabaran memasak kerana kami hanya dibenarkan masak di dapur yang terletak di bahagian bawah.
"Selepas siap, kami perlu membawa sajian tersebut naik ke atas menara dengan menggunakan lif dan masakan itu juga perlu dipastikan masih panas dan segar.
"Selain itu, kaedah masakan juga berbeza kerana kami hanya dibenarkan memasak menggunakan dapur elektrik.
"Dari segi kepuasan, memasak menggunakan dapur gas lebih pantas tetapi memasak menggunakan dapur elektrik lebih mencabar kemampuan para chef ," katanya.
Beliau berkata, kesemua juadah yang terdapat di Atmosphere 360 disedia berdasarkan kualiti, bukannya kuantiti makanan.
Hidangan yang boleh didapati di Atmosphere 360 ialah seperti juadah buffet dan masakan ala-carte berharga daripada RM88 hingga RM198.
Jika pengunjung ingin menikmati suatu hidangan yang lebih istimewa, maka pesanlah hidangan signature dishes yang keenakannya a sukar untuk dilupakan.
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: