CANTIK...hasil tangan inilah kebanggaan Rozalawati.
MEMANG seronok mempelajari gubahan hantaran. Menggubah kain, buah, telekung dan sejadah memerlukan kreativiti yang halus supaya hantaran tampil terkesan di hati penerimanya. Tetamu yang lihat pun rasa seronok.
Kek antara yang sering menjadi penambah seri di dalam barisan hantaran dan selalunya bakal pengantin menginginkan kek yang cantik untuk kenangan sekali seumur hidup mereka. Berbelanja lebih pun ramai yang tidak kisah.
Kami bertuah kerana dapat melihat Rozalawati Ngah, 38, menggubah kek menjadi tepak sireh yang berkait rapat dengan seni pinang meminang dan pelengkap hantaran.
Baru-baru ini, Rozalawati mengambil kesempatan mengajar beberapa rakan blogger yang sangat teruja mahu mengetahui langkah demi langkah cara menyiapkan kek hantaran tepak sireh.
Hendak menghasilkannya bukan sesuatu yang mudah kerana ia perlu dibuat de�ngan hati-hati dan terperinci. Kerawang dan warna keemasan membuatkan kek tepak sireh tampil terserlah dan sesiapa saja yang melihatnya pasti terpikat.
Untuk menyiapkan kek han��taran tepak sireh ini, selain fondan dan kek, perlu ada krim mentega sebagai pelekat, pewarna, taburan emas dan acuan bagi membuat kerawang.
Kesabaran juga amat penting kerana masa yang diambil agak lama.
Terima kasih:
- Rozalawati Ngah (016-2252303)/dlittlekitchen.blogspot.com
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Komen Anda Sini: