RANTAU PANJANG - Maha suci ALLAH SWT, sesuatu yang menakjubkan apabila dua naskhah al-Quran tidak terbakar biarpun sebuah rumah hangus dalam kebakaran dua kediaman di Taman Melati Kampung Gaung kira-kira 11.15 pagi kelmarin.
Turut terselamat ialah jam dinding mengandungi ayat al-Quran dan telekung solat.
Mangsa, Rosenida Yaacob, 46, berkata, dia terkejut mendapati barangan itu tidak hangus dan masih bersih biarpun kediamannya tidak dapat diselamatkan.
“Mulanya saya nak cari barang-barang mungkin terselamat, tapi kami terkejut sebab banyak kelengkapan menunaikan solat terselamat.
“Inilah kuasa ALLAH, rumah dah hangus, pakaian lain pun dah jadi abu, tapi kalimah suci dan kain sembahyang tetap molek," katanya.
Rosenida yang bekerja sebagai pengusaha kantin sekolah rendah berkata, dia hanya mengetahui kejadian selepas dihubungi kakaknya kira-kira 30 minit selepas kejadian.
"Tempat kerja saya ada masalah liputan. Kebetulan saya nak ke pasar, barulah kakak berjaya telefon. Bila sampai rumah, api dah menjulang dan bahang kuat.
“Saya hanya mampu menangis lihat semua barang dalam rumah hangus,” katanya.
Sementara itu, jiran Rosenida, Aina Zaki, 27, sanggup meredah api demi menyelamatkan dua anaknya yang berusia empat dan dua tahun.
Aina berkata, dia menyedari rumahnya terbakar selepas melihat kepulan asap tebal di bumbung rumah.
“Saya jerit sekuat hati panggil anak-anak saya tapi saya tak nampak laluan masuk ke rumah sebab asap tebal.
“Sayup-sayup saya dengar mereka menangis di luar, jadi saya segera keluar tanpa sempat nak bawa barang berharga lain,” katanya.
Tambahnya, setibanya di luar rumah, dia tidak dapat menahan air mata dan menangis di samping kedua-dua anaknya itu.
Anak Rosenida, Muhammad Dhaniel Hafiz Azli Zuhairey, 19, berkata, pada mulanya dia beranggapan ada penduduk membakar sampah di luar rumah.
Katanya, dia yang baru sahaja keluar untuk menjemur pakaian terkejut kerana melihat Aina menangis bersama dua anaknya di pintu pagar.
“Masa itu baru saya sedar rumahnya terbakar, lalu saya bawa mereka ke tempat selamat.
“Saya sendiri tak sempat selamatkan apa-apa sebab api cepat merebak ke ruang tamu rumah saya,” katanya.
Bagi guru fardu ain Tadika Perpaduan Cik Rohaya Mohd Zin, dia menyedari kebakaran itu selepas melihat kelibat mangsa di luar rumah.
“Mulanya saya tak perasan asap dan api di rumahnya, tapi lepas lihat kekecohan itu, saya cepat-cepat selamatkan 20 kanak-kanak tabika di sini.
“Mujurlah mereka selamat dan tak cedera, malah tabika yang terletak di hadapan rumah terbakar itu tak terjejas,” katanya.
Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Pasir Mas, Pegawai Kanan Bomba I, El-Taraff Mohd Zachariah berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 11.30 pagi.
Menurutnya, seramai 12 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas serta Rantau Panjang bergegas ke tempat kejadian dengan menaiki tiga jentera.
"Setibanya di tempat kejadian, kita dapati dua rumah terbakar hampir 80 peratus.  Operasi memadam menggunakan dua reel hos dan dua pancutan muncung air.
“Kebakaran berjaya dikawal dalam masa lima minit. Punca dan kerugian masih dalam siasatan,” katanya.