Saturday, November 8, 2014

Dapat RM76,835 kes saman JPJ


MOHD. ISKANDAR (kiri) memperkatakan sesuatu kepada peguamnya Mohd. Hakimi di Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM – Trauma seorang peniaga yang ditahan polis sebelum disumbat ke dalam lokap kerana dituduh memiliki kereta curi yang dibelinya dalam satu lelongan oleh sebuah agensi kerajaan akhirnya mendapat ke­adilan setimpal apabila dia dibayar ganti rugi sebanyak RM76,835 semalam.
Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Datuk Rozana Ali Yusuff memutuskan demikian selepas mendapati kecuai­an Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menjadi punca Mohd. Iskandar Idris, 32, ditahan polis pada 14 September 2009 atas tuduhan memiliki kenderaan curi yang dibelinya dalam satu lelongan di JPJ Selangor, Padang Jawa dekat sini enam tahun lalu.
Selain Ketua Pengarah JPJ sebagai defendan ke­dua, bekas Penolong Pengarah JPJ cawangan Selangor, Adenan Md. Isa dan Kerajaan Malaysia masing-ma­sing dinamakan sebagai defendan pertama dan ketiga.

KERETA jenis Perodua Kancil (EX) seumpama inilah yang dibeli Mohd. Iskandar dalam satu lelongan di JPJ Selangor, Padang Jawa, Shah Alam pada tahun 2008.


Rozana memerintahkan ketiga-tiga defendan membayar ganti rugi khas sebanyak RM11,835, ganti rugi am (RM50,000) dan kos (RM15,000) kepada Mohd. Iskandar yang me­rupakan seorang pelakon tambahan.
Mohd. Iskandar yang diwakili peguam Datuk Mohd. Hakimi Ab. Kadir memfailkan tuntutan saman tersebut terhadap JPJ dan dua defendan lain pada 13 September 2012.
Berdasarkan penya­taan tuntutan, plaintif telah membeli sebuah kereta jenis Perodua Kancil (EX) bernombor pendaftaran CAV4198 pada harga RM1,250 dalam jualan lelongan awam yang diadakan di JPJ cawangan Sela­ngor pada 31 Oktober 2008.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: