Monday, April 7, 2014

Filem 'Apokalips X' Idea Anak Mamat Khalid

Mamat ingin menghasilkan lebih banyak filem berbentuk fantasi dan fiksyen selepas ini.
PETALING JAYA: Pengarah filem Mamat Khalid memberitahu idea menghasilkan filem terbaharunya Apokalips X  adalah daripada anak-anaknya yang begitu menggemari komik dan novel grafik.

Mamat atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid, 51, berkata, minat anak-anaknya itu telah memberinya idea untuk menghasilkan filem dengan genre fantasi dan fiksyen berlandaskan bahan bacaan ringan tersebut.

"Komik dan novel grafik ini sebenarnya sangat menarik kerana pelbagai perkara boleh diterjemahkan secara fantasi dan ia sesuatu yang belum pernah dihasilkan oleh mana-mana pengarah di negara ini.

"Apabila tengok anak-anak cukup menggemari komik dan novel grafik, saya mula mengkaji dan merekalah sebenarnya memberi saya idea untuk menghasilkan Apokalips X," katanya kepada mStar Online.

Mamat ditemui selepas majlis tayangan filem berkenaan bersama peminat di E@Curve Damansara di sini, Sabtu.

Apokalips X yang ditayangkan sejak 3 April lalu menampilkan barisan pelakon seperti Farid Kamil, Pekin Ibrahim, Adam (AF2), Dazrin Kamaruddin dan Jehan Miskin.

Dalam perkembangan sama, Mamat berkata, atas dasar itu juga, filemnya itu mengambil masa selama empat tahun untuk disiapkan kerana memberi tumpuan kepada kesan grafik dan teknologi janaan imej berkomputer (CGI).

Katanya lagi, kedua-dua teknik berkenaan banyak digunakan dalam filem tersebut dan dia ingin memastikan semua gambaran direalisasikan dengan baik seperti mana membaca komik atau novel grafik.

"Bukan mudah untuk menghasilkan grafik dan CGI tambahan pula pengalaman saya agak baharu dalam kedua-dua proses berkenaan dan sebab itulah file mini lambat disiapkan.

"Bagaimanapun saya tidak terkilan kelewatan itu kerana mahu memastikan semua kesan khas yang digunakan diterjemahkan dengan baik," jelasnya.

Dalam pada itu, Mamat berkata, Apokalips X adalah sebuah karya berbeza yang pernah dihasilkanya tidak seperti filem-filemnya yang terdahulu.

Mamat berkata, sudah tiba masanya dia melupakan genre komedi buat seketika bagi menumpukan kepada karya-karya yang disifatkan lebih serius dan diluar jangkaan peminatnya.

"Asyik disogokkan dengan filem genre sama tidak boleh juga dan saya sebagai pengarah ini adalah inisiatif untuk menampilkan kelainan dalam menghasilkan karya bermutu untuk tontonan penonton.

"Apokalips X  hanyalah permulaan daripada saya dan akan ada lebih banyak lagi filem-filem berbentuk serius yang akan saya terbitkan," katanya.

Tambah Mamat, dia sudah mula menulis untuk episod pertama dan sekual Apokalips X dan berharap ia dapat direalisasikan pada masa hadapan.

Sementara itu, Mamat berkata, beliau yakin Apokalips X dapat diterima baik oleh penonton kerana ia menonjolkan kelainan yang ada pada filem berkenaan.

"Ini adalah masanya untuk peminat dan pengikut setia filem-filem arahan saya melihat buah tangan berbeza daripada saya," katanya.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: