Wednesday, April 10, 2013

Kedutaan di Seoul tidak ditutup


KEDUTAAN Malaysia di Seoul, Korea Selatan masih beroperasi seperti biasa memandangkan belum ada arahan untuk ia ditutup.


KUALA LUMPUR - Wisma Putra tidak bercadang menutup Kedutaan Malaysia di Seoul, Korea Selatan ekoran ketegangan yang semakin memuncak antara negara itu dan Korea Utara.
Jurucakap Wisma Putra ketika dihubungi mengesahkan tiada sebarang langkah untuk menutup Kedutaan Malaysia di Seoul kerana tiada sebab yang kukuh untuk berbuat demikian.
Ditanya jaminan keselamatan rakyat Malaysia di Korea Selatan ekoran amaran yang dikeluarkan oleh Korea Utara yang meminta pelancong mahupun warga asing yang berada di Korea Selatan agar meninggalkan negara itu, jurucakap itu berkata, buat masa ini tiada arahan untuk memanggil pulang kesemua rakyat Malaysia di sana.
Sebelum ini agensi berita Reuters melaporkan, Korea Utara mengeluarkan amaran kepada rakyat asing yang berada di Seoul agar segera meninggalkan negara itu ekoran konflik antara kedua-dua buah negara itu.
Pada 12 Februari lalu, Pyongyang telah melancarkan ujian peluru berpandu yang mendapat kecaman Amerika Syarikat dan Seoul.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: