Friday, December 3, 2010

Waris P.Ramlee Dapat Royalti RM50,000

Othman menyampaikan cek kepada Gurlina (dua dari kiri) dan Gurnarisasca (tiga dari kiri).

PETALING JAYA: Waris Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, menerima royalti "Siri Warisan, P.Ramlee On Coins" sebanyak RM50,000 daripada syarikat membuat duit syiling, KLMint Sdn Bhd (KLMint).

Dua orang cucu Allahyarham yang juga anak kepada Allayharham Nasir P.Ramlee iaitu, Gurlina,39, dan Gurnarisasca,32, menerima cek tersebut daripada Ketua Pegawai Eksekutif KLMint, Othman Abdullah.

Royalti tersebut berdasarkan kepada penjualan wang syiling kenang-kenangan program "Siri Warisan, P.Ramlee On Coins" yang telah dilancarkan pada 11 November lalu oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Syiling tokoh seni itu dijual dalam tiga koleksi yang bersalut emas, perak dan tembaga.

Manakala Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan)turut menerima sumbangan royalti dengan jumlah yang sama daripada syarikat tersebut.

Norazmin Nordin menyampaikan cek kepada Datuk Freddie (tengah).

Naib Presiden KLMint, Norazmin Nordin menyampaikan cek kepada Presiden Karyawan, Datuk Freddie Fernandez dalam satu majlis yang diadakan di Restoran Riverside, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, Khamis.

Artis-artis yang hadir termasuk Atilia, Dynas, Daphne Iking, Sazzy Falak, Datuk Sarimah Ahmad dan Datin Julie Sudiro.

Freddie dalam ucapannya berkata, “Siri Warisan, P.Ramlee On Coins” bermatlamat untuk mengenang jasa Allahyarham sebagai ikon industri seni negara.

"Karya-karya Allahyarham masih hidup dalam hati peminat daripada pelbagai peringkat usia. Apabila Karyawan didekati KLMint, kami terus bersetuju untuk bekerjasama dengan mereka menjayakan hasrat tersebut," katanya.

Dynas, Atilia, Datuk Sarimah Ahmad, Sazzy Falak dan Daphne Iking.

Beliau menyifatkan projek berkenaan sebagai satu usaha yang begitu berjaya kerana mendapat permintaan yang amat menggalakkan daripada peminat koleksi wang syiling kenang-kenangan.

Sementara itu, Gurlina dan Gurnarisasca bersyukur atas pemberian royalti tersebut dan bercadang menyalurkan sebahagian royalti itu kepada Yayasan P.Ramlee yang bakal ditubuhkan tidak lama lagi.

KLMint dengan kerjasama Karyawan kini sedang merancang untuk mengadakan beberapa program jelajah bagi membuka gerai Sri Warisan di beberapa lokasi seperti Pulau Pinang, Langkawi, Singapura, Johor, Sabah dan Sarawak.

Program jelajah tersebut bakal diselitkan dengan beberapa program menarik berbentuk apresiasi terhadap P. Ramlee oleh para artis terkenal masa kini.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: