Wednesday, October 20, 2010

'Crayon' Filem Pertama Tempatan Diedar Di Los Angeles

Barisan kru dan pelakon filem 'Crayon'.

KUALA LUMPUR: Filem 'Crayon', sebuah filem drama tempatan pertama akan diedarkan di Los Angeles, Amerika Syarikat, pada 4 November ini, kata penerbit, pengarah dan penulis skripnya, Dean A.Burhanuddin.

Katanya beliau bangga dapat menghasilkan filem pertamanya yang agak berbeza dengan filem keluaran tempatan lain yang mengisahkan realiti kehidupan rakyat Malaysia.

"Ini adalah kali pertama saya menerbitkan sebuah filem. Sebelum ini, saya bekerja sebagai penulis skrip untuk sebuah studio Amerika Syarikat," katanya kepada pemberita selepas tayangan perdana di sini Selasa.

Katanya filem tersebut dihasilkan dalam bahasa Malaysia, Inggeris dan Mandarin, dan bukan merupakan filem komersial untuk membuat keuntungan.

Dean A Baharuddin dan Linda Ziegler semasa tayangan perdana filem 'Crayon' di Cineleisure, The Curve, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Katanya filem itu mengisahkan tentang dua sahabat baik dan pelajar dari sebuah universiti di Singapura, Adam dan Rafaat yang menghabiskan masa cuti semester mereka dengan melibatkan diri dalam kerja sosial sebagai sukarelawan di rumah anak yatim di Malaysia.

Di rumah anak yatim itu, mereka berjumpa dengan Mak Engku dan Afiq serta menyelami kehidupan anak yatim.

Filem berharga RM500,000 itu mengambil masa setahun untuk disiapkan dan lokasi penggambarannya adalah di sekitar Kuala Lumpur, Melaka dan Singapura.

Filem selama 83 minit itu dilakonkan oleh empat watak utama iaitu Hon Kahoe (Adam Wan), Faisal Abdullah (Rafaat), Adibah Noor (Mak Engku) dan Joshry Adamme (Afiq).

Selain Dean, filem terbitan Zioss Films Sdn Bhd itu turut diterbitkan oleh penerbit Linda Ziegler dan Elise A. Hamid.

Julia Ziegler

Dean berkata 20 peratus daripada hasil jualan tiket akan didermakan kepada tiga buah rumah anak yatim iaitu Rumah Ozanam Petaling Jaya, Rumah Kasih Harmoni Sungai Buloh dan Nur Hikmah, Selayang.

Filem 'Crayon' akan mula ditayangkan di pawagam tempatan (GSC, TGV, Cathay dan Star) mulai 11 November ini.

Butiran lanjut mengenai filem itu boleh didapati dengan melayari laman web www.crayonthemovie.com.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: