Tuesday, March 9, 2010

Lisa Surihani biasa aje hisap rokok!AKTRES berjiwa besar, Lisa Surihani, 24, awal-awal lagi tahu dia bakal dilempar pandangan negatif daripada peminat. Cuma seperti biasa, dia menangani hal tersebut dengan senyum manis dan cukup rasional.

Jika sebelum ini penonton terbiasa menyaksikan Lisa sinonim dengan karakter kanvas putih, kali ini menerusi karya V3: Samseng Jalanan, ia mampu menjentik reaksi berbeza mata-mata memandang.

Tersasar jauh daripada variasi watak pernah diterajui, transisi Lisa kepada Kamsah yang menjadi pengikut Garing lakonan Aqasha mengepalai lumba haram di tengah ibu kota, dianggap cukup drastik.

Bukan itu sahaja, polemik antara Lisa dan Kamsah lekas tercetus apabila dua babak terang-terangan menunjukkan Lisa menghisap rokok demi mengukuhkan watak gelap Kamsah.

Tidak perlu mengambil masa lama, Lisa yang terkenal sifat berterus-terang dan bijak berdiplomasi menghurai isi hati terbuku. Hampir setengah jam dia menumpahkan rasanya kepada pihak media.

“Orang yang tonton dengan minda terbuka pasti faham ia sekadar menjayakan satu watak. Ia tidak bermakna audiens tengok saya dalam filem maka ia menjelaskan perangai sedia ada saya secara realitinya.

“Saya sedar babak ini pasti mengejutkan khalayak. Kalau ada kemungkinan ia dijadikan isu maka saya bersedia menjawab. Saya kekal dengan jawapan konsisten bahawa hanya penuhi tuntutan karakter Kamsah,” katanya ketika ditemui pada pratonton filem berkenaan di Cathay Cineplexes, Cineleisure, Damansara, Petaling Jaya, Selangor minggu lalu.

Sambung Lisa yang dilahirkan pada 23 Mac 1986, babak Kamsah merokok hakikatnya tidak terkandung dalam skrip tulisan bersama Farid Kamil dan Mohd. Shoffi Jikan.

“Semua berlaku spontan apabila Farid minta saya hisap rokok bagi menyesuaikan imej Kamsah yang merupakan individu tidak banyak cakap, tetapi terarah kepada tindakan dalam buat keputusan.

“Saya yang rasa sedikit ragu dengan cadangan Farid pada mulanya dan bertanya kepada keluarga serta pihak produksi, MIG Production Sdn. Bhd. Begitupun, saya tidak ambil masa panjang menyatakan persetujuan asalkan watak Kamsah dapat ditonjolkan dengan berkesan.

“Lagipun kalau peminat perasan, saya bukanlah merokok bersungguh-sungguh. Saya sekadar tunjuk gaya tanpa menyedut asap rokok. Terus-terang, saya tidak rasa janggal dengan adegan ini ditambah terbiasa dengan orang sekeliling yang merokok.

“Sekali lagi, saya harap ia tidak jadi perkara diperkatakan umum. Ia perlu dipandang biasa. Paling penting, saya hendak tunjukkan merokok jadi perkara biasa kepada Kamsah yang bergelumang dengan dunia jahat,” jelasnya tidak lekas menjatuhkan hukuman kepada golongan lelaki mahupun wanita merokok rata-ratanya bersikap jahat.


Lebih daripada itu, Lisa bersyukur apabila si ibu yang digelar Mummy, Siti Amira Ahmad, 59, bersikap memahami sementelah mengetahui puteri kesayangan harus menjayakan watak Kamsah.

“Mummy sendiri tidak kisah keputusan saya tampil berani serta jauh berbeza berbanding sebelumnya. Dia cukup faham kerjaya saya sebagai pelakon,” luah graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, Universiti Aberystwyth, Wales, United Kingdom.

Keterujaan Lisa tidak mati setakat di situ meskipun selepas dijolok isu adegan merokok dalam filem. Wanita sarat sikap peramah itu bagaimanapun dilihat begitu ‘intim’ dengan Kamsah. Ada rahsia sebenarnya nama itu dipilih dalam filem dengan bajet RM1.8 juta.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: